Mats Kristiansson
Djup av fjärran längtan
Haikudikter

© Mats Kristiansson 2017

1.Det svarta berget
sjunker krossat ner i djup
av fjärran längtan.
2.Vägrensblommorna
sövande, molande slår
för drömda skäror.
3.Tiden spegelvänd
förenar och förvirrar
paradigmens larm.
4.Faller och längtar
och som bleka lyktors törst
i torra gruset.
5.Bortom rosorna
flämtande horisonter
och maskar av skuld.
6.Under tunnlarna
sällsamma skeden, dolda
av rämnande törst.
7.Under skedena
trånande grynnor, öppna
i bugande svall.
8.Under grynnorna
eviga trummor, muller
från tvekande kval.
9.Spillrorna flyger,
längtan och horisonter.
Ringar på källan.
10.Spelar cikador,
och ilarna tveksamt störs.
Ljum är aningen.
11.Hör hela natten
ljud som från bränningars kval:
kylskåpets andning.
12.Från minareten
och lövens höljande sorl
en snarlik undran.
13.Den krumma vägen
och att aldrig sällsam nå
den stumma lågan.
14.Följer bäckens ton,
dälder och villande rop
mot undran och sand.
15.Det gula huset
invid aftonlandets nav
och faller löven.
16.Den andra stranden
skimrar som fjärran fartyg,
dold av varje våg.
17.Den andra vinden
välter stigman, stillar lögn,
drömd av varje tår.
18.Lever jag ännu
eller är jag död som dis?
Bränderna falnar.
19.Det nya såret
öppnar vinddrivna trappor.
Bakslugt är hoppet.
20.Drottningen krossad
på Kraljičina Plaža
flydde förgäves.
21.Drottningen svallar
som Kraljičina Plažas
skimrande sammet.
22.Strandens drottning blek
av egenkärlek sölas
vid flykten i dyn.
23.Bärnstenen glöder
kall som framtidsklippornas
tynande aska.
24.Lagren är öppna
stigar och blödande rop.
Ångesten tindrar.

Anmärkningar

Haiku var från början ett japanskt versmått men skrivs numera i hela världen. En traditionell haikudikt består av 17 stavelser, fördelade på tre rader. Det är fem stavelser i den första raden, sju i den andra och fem i den tredje. En haikudikt beskriver vanligen en upplevelse i naturen eller i ett mänskligt sammanhang. Det kommer ofta en överraskning på slutet (d.v.s. ungefär i den sista raden).

Somliga anser att antalet stavelser kan variera så länge man håller sig till tre rader. Det anser inte jag. Som jag ser det är en del av utmaningen just att hålla sig till den föreskrivna formen. Gör man inte det är det inte längre en haikudikt, tycker jag.

Numren nedan avser dikternas nummer, platsnamnen var dikterna är skrivna och datumen när dikterna är skrivna.

1. Skövde 30/6 2017 apropå kartan över Montenegro med till allra största delen berg. Montenegro, Crna Gora på montenegrinska, betyder för övrigt "det svarta berget". Bergen i Montenegro är dock inte särskilt svarta (åtminstone inte de jag såg).

2. Skövde 1/7 2017 apropå vallmo och blåklint i vägkanten under promenaden från Ryds Centrum till Skövde Resecentrum.

3. Wien 3/7 2017 på Wien Hauptbahnhof vid frukostkoppen apropå den stora klockan med genomskinlig urtavla vid huvudingången, som från utsidan visar korrekt tid (5:40) men från insidan inkorrekt tid (6:20).

4. Wien 3/7 2017 på Wien Hauptbahnhof apropå ett kanske sju meter högt konstgjort vattenfall av något halvgenomskinligt material, som rörde sig från golv till tak. Längst upp fanns en rad små lampor som ibland ändrade färg mellan blått och rosa.

5. Wien 3/7 2017 på Wien Hauptbahnhof apropå ett rätt stort foto med maskrosor i förgrunden och en träddunge i bakgrunden.

6-8. På tåget från Lajkovac till Bar 4/7 2017 (dikt 6-7) och Bar 5/7 2017 på Lukač Apartmani (dikt 8) apropå att tåget passerar rätt många rätt långa tunnlar.

9. Bar 5/7 2017 på en bar vid Adriatiska havet med en tuborg točeno (stor tuborg) apropå några småpojkar som kastar smörgås och näck i slutet av bäcken som bland annat rinner invid mitt pensionat.

10. Bar 5/7 2017 vid stranden apropå att cikador spelar och en lätt vind från Adriatiska havet.

11. Bar 7/7 2017 på Lukač Apartmani apropå att det från kylskåpet låter ungefär som när Adriatiska havets vågor slår mot stranden efter att jag fyllt det med rätt mycket mat. Ett snarlikt ljud kan de som bor på fyrstjärniga Hotel Princess höra om de öppnar fönstret. Åtminstone de som har dyrare rum med havsutsikt och inte billigare rum med skogsutsikt, som jag hade när jag bodde där en natt 2011 på väg till Albanien.

12. Bar 7/7 2017 på en bänk under ett träd i Stari Bar (Gamla Bar). Från en minaret i närheten hörs böneutrop.

13. Bar 9/7 2017 på Lukač Apartmani apropå vägen utanför mitt fönster.

14. Bar 9/7 2017 på Lukač Apartmani apropå bäcken utanför mitt fönster.

15. Bar 9/7 2017 på en bänk i en park med en gul stenbyggnad rätt nära stranden. Jag tror då att bygganden är ett krigshistoriskt museum eller dylikt eftersom det står kanoner utanför den. Senare lär jag mig att det är kung Nikolas sommarresidens från 1885, som sedan 1959 är Bars länsmuseum.

16. Bar 9/7 2017 på en bar vid Adriatiska havet med en tuborg točeno (stor tuborg) apropå fartyg vid horisonten.

17. Bar 9/7 2017 på en bar vid Adriatiska havet med en tuborg točeno (stor tuborg) apropå att det vid stranden alltid tycks komma vind från Adriatiska havet.

18. Bar 11/7 2017 apropå en man som stannade till med sin bil för att studera en av de många anslagstavlorna med dödsannonser. Dis i den andra raden syftar bland annat på det morgondis bergen runt Bar höljs i och på staden Dis i Dante Alighieris Komedi (oftast kallad Den gudomliga komedin, dock inte av Dante själv), där den sjätte kretsen med kättare och epikuréer i brinnande kistor som kommer att förslutas på domens dag återfinns. Den tredje raden syftar bland annat på att det brann rätt ordentligt i gräset några hundra meter från mitt pensionat igår natt. Jag trodde först att det regnade, eftersom det lät så. Det hela var släckt efter en timme eller så.

19. På tåget från Bar till Beograd 11/7 2017 apropå en röd, gissningsvis katolsk katedral som håller på att byggas i Bar.

20-22. På tåget från Bar till Beograd 11/7 2017 apropå Kraljičina Plaža (Drottningens strand), som jag besökte igår under en båtutflykt. Kraljičina Plaža är en sandstrand, en restaurang, en massa solbadande människor och några människor som badar i vattnet. Med tanke på att det är stenar på alla andra stränder jag sett i Montenegro har sanden gissningsvis forslats dit, men det kan förstås inte uteslutas helt att det handlar om en naturlig sandstrand.

23. På tåget från København till Göteborg 14/7 2017 apropå ett besök i en bärnstensbutik medan jag väntade på nästa tåg till Göteborg, eftersom det första tåget var trasigt och togs ur drift.

24. På tåget från København till Göteborg 14/7 2017 apropå en båttur utmed ungefär en tredjedel av Montenegros kust. Man kan tydligt och klart se de olika lagren i klipporna innan de försvinner rätt ner i Adriatiska havet.


Vill du kommentera den här sidan eller någon annan sida? Skicka ett email till mats.kristiansson.skovde@gmail.com eller ett brev till Mats Kristiansson, Timmervägen 3A, 541 64 Skövde med titeln på sidan du vill kommentera, kommentaren och ditt namn eller en pseudonym.