En resa till K... ii

120 bilder från Sydkoster och Nordkoster 9-10 juli 2014.

originalbilderna [2,0 GB] som ett zip-arkiv. Om du inte redan har gratisprogrammet 7-Zip behöver du hämta och installera det för att kunna packa upp zip-arkivet. När jag packar detta använder jag nämligen formatet 7z, eftersom det gör arkivet väldigt mycket mindre.

Prolog. Från K2:s topp verkar utsikten vara skimrande som molnen, frostbiten som snor, stilla som intet. Från Valfjällets och Högens toppar däremot är utsikten skimrande som havet, frostbiten som klappersten, stilla som hornet.

Epilog. På Göstases i Strömstad äter jag Bohusläns kanske största räkmacka med 300 gram räkor (en liten brödbit ingår också, men det tar en stund innan jag upptäcker den). Räkmackan kostar lite, men jag har helt klart ofta fått mindre mat för mer pengar, så den känns trots allt prisvärd. Personalen är dessutom frispråkig, både internt och externt, vilket gör att besöket på Göstases känns än mer prisvärt.

Kommentarer

Kosterarkipelagen, med de båda huvudöarna Nordkoster och Sydkoster, är Sveriges västligaste bebodda öar. Genom direktkontakt med Nordatlanten är vattnet runt öarna Sveriges saltaste.

Prolog: K2 i bergskedjan Karakorum på gränsen mellan Pakistan och Kina är med en höjd på 8 611 meter över havet världens näst högsta berg. Ingen har någonsin bestigit K2 vintertid. – Formuleringen frostbiten som snor syftar på en bild av en man med en enorm istapp av snor under näsan, som jag hittade när jag gjorde en googlesökning på K2. – Valfjället är med en höjd på 50 meter över havet Sydkosters högsta punkt. – Högen, även kallad Kosterbonden, är med en höjd på 58,8 meter över havet Nordkosters högsta punkt. – De terasserade klapperstensfälten vid Valnäsbukten på Nordkoster är spår från inlandsisen och den därpå följande landhöjningen. Klapperstenar är mindre stenar, som genom friktion och vatten i rörelse slipats och rundats mot varandra. Ett fossilt klapperstensfält, även kallat stentorg, är en gammal strand med klappersten, som genom landhöjningen höjts över nuvarande havsnivå. Förleden klapper härrör från det klapprande ljud som uppstår när stenarna slår mot varandra när de översköljs av havets vågor. – För förslag på vad hornet kan representera, se Origon.

Ankomst: Jag följde Västtrafiks instruktioner till punkt och pricka: gick av vid Långegärde, Läge A, svängde skarpt vänster in på Okänd väg, gick 62 m och ankom på Okänd väg efter ca 2 min.

Strandad i - viii: Gå in i fårhagen och följ vattnet, säger en i personalen på Kosters trädgårdar när jag undrar hur man kommer till den skulpturpark som utförligt beskrivits i flera artiklar jag läst (t.ex. säger Kosterbladet 2014 att sommarens utställare i Kosters skulpturpark heter Solveig Egeland. [...] Utställningstema blir Jorden vi ärvde. I området mellan Kosters trädgårdar och Bölebacken kommer Solveig att med hjälp av material som naturen bjuder på bygga ett par små trädhytter, små hyddor, som det är tänkt att utställningsbesökarna skall kunna bruka praktiskt.). Jag gör detta, men vattnet tar snart slut, och någon skulpturpark hittar jag inte. Den ska vara i fårhagen, säger en annan i personalen på Kosters trädgårdar och fortsätter: Men det finns inga skulpturer än, så man får föreställa sig den. Vad göra? Jag hade ju tänkt ta ett antal foton av skulpturer. Jag tar helt enkelt foton av de första skulpturlika ting jag hittar: ett får och en båt.

Rum 1012: Heter hotellet Koster eller Ekenäs? frågar jag mig. Informationen i olika broschyrer är tvetydig, och någon skylt utanför entrén finns inte. Personalen på hemslöjdsbutiken vet besked: Hotellet försöker byta namn till Koster, eftersom ingen vet vad Ekenäs är.

Bortom fjället vii: Ungefär mitt i bildens syns Sveriges västligaste fyrplats Ursholmen.


Vill du kommentera den här sidan eller någon annan sida? Skicka ett email till mats.kristiansson.skovde@gmail.com eller ett brev till Mats Kristiansson, Timmervägen 3A, 541 64 Skövde med titeln på sidan du vill kommentera, kommentaren och ditt namn eller en pseudonym.