En resa till L...

20 bilder från Lugnås qvarnstensgruva 14 juli 2015 samt 5 bilder från vandringen till gruvan.

originalbilderna [381 MB] som ett zip-arkiv. Om du inte redan har gratisprogrammet 7-Zip behöver du hämta och installera det för att kunna packa upp zip-arkivet. När jag packar detta använder jag nämligen formatet 7z, eftersom det gör arkivet väldigt mycket mindre.

Kommentarer

Enligt muntlig tradition startades tillverkningen av kvarnstenar i Lugnås av munkar från Cistercienserorden, som kom dit 1147. Produktionen fortsatte sedan fram till 1919. Idag kan man bland annat besöka en av de sista gruvorna och ett antal olika dagbrott.

Under månen iii: Madonnan med barnet av Ingemar Beiron (2014) i cirka 440 miljoner år gammal ordovicisk kalksten.

Ögonblick i-v: På en skylt vid skulpturerna står följande: Ett nervöst ögonblick – En kvarnsten föds. Det är dags att spräcka loss ämnet från berget. Lagbasen står koncentrerad och barfota på stenen och försöker känna hur den reagerar då slagen träffar kilarna. Han pekar och ger order. Hantlangaren sätter i kil efter kil runt hela stenen, och mannen med spettet väntar nervöst på resultatet. Kommer det att bli en lyckad sten eller kommer den att 'skåla'? Blir man utan lön för de två sista veckornas arbete?


Vill du kommentera den här sidan eller någon annan sida? Skicka ett email till mats.kristiansson.skovde@gmail.com eller ett brev till Mats Kristiansson, Timmervägen 3A, 541 64 Skövde med titeln på sidan du vill kommentera, kommentaren och ditt namn eller en pseudonym.