En resa till N...

48 bilder från Norsesund 30 maj 2014.

originalbilderna [833 MB] som ett zip-arkiv. Om du inte redan har gratisprogrammet 7-Zip behöver du hämta och installera det för att kunna packa upp zip-arkivet. När jag packar detta använder jag nämligen formatet 7z, eftersom det gör arkivet väldigt mycket mindre.

Kommentarer

Titeln Högre ljus anspelar på några rader i Om godheten av Willy Kyrklund (1988): Du som valt sjövägen från Kap till Cooch Behar och har supit upp spriten i kompassen, förlora ej modet kamrat! Styr efter topplanternan på din båt, den är dock ett högre ljus, inte så mycket högre men iallafall. Du kan räkna med en osäker kurs över mörka vatten. Detta vet du säkert.

Titeln ... och det strömmande vattnet anspelar på Sett i det strömmande vattnet och hört i den viskande vinden av Artur Lundkvist (1978).

Som en maskros i - vii är en hommage till Stanley Helin (1929-2012) och de övriga konstnärerna i Noresundsgruppen (norsesundsgruppen.se). Stanley Helin drev Galleri Maskrosen (Som en maskros vi) och är såvitt jag förstår mest känd för sina målningar av maskrosor. Galleriet är nedlagt, fick jag veta under ett längre samtal med Stanley Helins son; webbplatsen stanleyhelin.com finns dock ännu kvar. Sonen visade bl.a. en större målning med maskrosor, bl.a. avhuggna stjälkar (Som en maskros vii), som jag absolut skulle vilja ha på en vägg i min lägenhet. Jag vill slutligen nämna att det på banvallen i Norsesund finns ett antal större målningar av Stanley Helin (Som en maskros iv - v).


Vill du kommentera den här sidan eller någon annan sida? Skicka ett email till mats.kristiansson.skovde@gmail.com eller ett brev till Mats Kristiansson, Timmervägen 3A, 541 64 Skövde med titeln på sidan du vill kommentera, kommentaren och ditt namn eller en pseudonym.