Ängar och avbilder
Blogg 2019

När jag startar den här bloggen 18 augusti 2019 är tanken dels att publicera nya inlägg, dels att publicera gammalt material, både blogginlägg och annat jag tycker passar. Titeln "Ängar och avbilder" kommer från en rad i dikten "Där haven möts" (2002), som ingår i Dikter 1993-2003: "Där ängen är en avbild blott och avbilden en äng." Ängen är en symbol som då och då återkommer i mina texter och bland annat representerar det varje mänska helst vill nå eller uppnå.

På bloggen Mats Kristiansson på Blogspot finns inlägg från framför allt 2015 och 2016. Så här beskriver jag bloggen:

Det första inlägget på den här bloggen kom 11 september 2015. Det är verkligen inget annat än en slump, men med tanke på vad som hände 14 år tidigare och hur det påverkat världen kunde nog inget datum varit lämpligare. Bloggen är framför allt tänkt som ett verktyg i kampen mot mörka krafter. Somliga mer mörka än andra. Men jag kommer att skriva om en del annat också. För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

Jag lägger nog senare ut alla inlägg här: de finns som html-filer på min dator, så det går ganska snabbt att göra.

21 september 2019

Har sedan i tisdags haft en rätt ruggig infektion i kroppen och fungerat på mellan ungefär 0 och ungefär 50 procent av normal kapacitet.

Skickar in synpunkter på ett remissförslag till nytt partiprogram för Vänsterpartiet. Fokus är framför allt på utsatta grupper jag tycker borde få mer utrymme i det nya partiprogrammet. Sjukskrivna. HBTQIA-personer. Nysvenskar. Människor med funktionsvariation. Långtidsarbetslösa. Andra utsatta grupper.

16 september 2019

Medlems- och styrelsemöte med Vänsterpartiet Skövde. Bland annat beslut om datum för studiecirkel om Vänsterpartiets organisation under hösten och om kommunal-, landstings- och riksdagspolitik under våren, förslag på ändringar i remissförslaget till nytt partiprogram, som ska antas av nästa kongress i vår, samt rapporter från kommunfullmäktige, nämnder och Skaraborgsdagen i Axvall.

15 september 2019

Tittar på Solheim Cup. Svängigt och gastkramande. Europa besegrar till slut USA med 14,5 - 13,5. Häftigt att sexhundrasextiofemterankade Suzann Pettersen får avgöra genom att sätta matchens allra sista putt. Häftigt också att alla europeiskor blir så hämningslöst glada när det står klart att de vunnit.

14 september 2019

Skaraborgsdagen med Vänsterpartiet i Axvall. Utbildningspolitik med riksdagsledamoten Ilona Szatmári Waldau på förmiddagen, bostadspolitik med regionpolikern och före detta riksdagsledamoten Egon Frid på eftermiddagen. Det som gav mig mest var nog att åter träffa vänsterpartister från hela Skaraborg, både sådana som nyligen gått med i partiet och sådana som varit med ett tag, och känna att man tillhör inte bara en partiförening utan också ett distrikt. Inte minst var det bra att vår riksdagsledamot tillika distriktsordförande Jessica Thunander var med, precis som hon alltid är på distriktsarrangemang. Det känns som att vi verkligen har satsat på rätt person som förstanamn på riksdagslistan för Skaraborg. Den avslutande utvärderingen med diskussion om kommande distriktsarrangemang var också bra, liksom att diskutera och planera kommande aktiviteter och annat med deltagarna från Vänsterpartiet Skövde.

13 september 2019

Skördar årets sista brytbönor. Några hade nog gått att äta, men jag lägger alla på tork för att ha utsäde till nästa år. Årets skörd blev väl ganska stor, men nästa år borde den bli ännu större, dels för att det nog blir drygt 200 frön att sätta jämfört med 100 i år, dels för att erfarenheterna från när jag hade kolonilott på Aspö säger att eget utsäde fungerar bättre än köpt. Åtminstone när det gäller bönor. Jag antar att det beror på att plantorna ställt in sig på klimatet där de växt.

*

Vill följa Solheim Cup på någon playkanal samtidigt som jag jobbar med annat på datorn, men det går förstås inte för att tävlingen visas på TV9. Värdelöst! Utifrån att jag betalar tv-licens förväntar jag mig faktiskt att kanaler som visar sportevenemang har samma service som SVT, alltså en playkanal som är tillgänglig för alla utan ytterligare kostnader.

12 september 2019

Förbereder kvällens uppläsning på "Öppen scen för visor, poesi, spoken word, musik och publik" på Rådhuscaféet. Det blir till att börja med tio dikter med lite kortare kommentarer från vårens och sommarens diktsamling Vid sina pålar. Ges möjlighet att läsa mer blir det ytterligare fem dikter med lite längre kommentarer från samma diktsamling.

*

Gör en utflykt till Hentorp. S:t Johannes kyrka är oväntat öppen. Jag tänder ljus, dricker wienermelange från en automat alldeles gratis, ser en konstuställning med tavlor av Ingrid Vallin och lyssnar lite på en sångstund för spädbarn med föräldrar. Bland annat sjungs "Jag blir så glad när jag ser dig", och det blir både jag och en annan besökare glada av fast ingen av oss är spädbarn.

*

Kompletterar Han som såg Källan med nitton rader på Tavla VIII, närmare bestämt från "Och Herden omges länge av flodens brus" till "De som velat möta honom. De som inte velat möta honom". De följande nio raderna är nästan klara, men en del forskande, funderande och formulerande återstår innan de kan publiceras.

*

Öppen scen för visor, poesi, spoken word, musik och publik på Rådhuscaféet. Antecknar och ritar glada gubbar. Pierre Fahlström får två för att han är ett superproffs och för att han sjunger flera av mina favoritvisor. "Vem tar hand om hösten?" av Lars Göransson. "Morgon på Kungsholmen" av James Hollingworth och Karin Liungman. "Gässen flytta" av Dan Andersson. "Höstvisa" av Tove Jansson. "Ikaros" av Björn Afzelius. Solveig får också två för att hon sjunger a capella så fantastiskt bra. Övriga får en. Om man översätter detta till en femgradig skala motsvarar en glad gubbe ungefär fyra och två glada gubbar ungefär sju.

Jag läser två gånger. Längden på varje framträdande är begränsat till den tid det tar att framföra två låtar, alltså ungefär fem eller sex minuter, så jag läser båda gångerna tre haikudikter med kommentarer från Vid sina pålar, bland annat dessa:

Vid sina pålar
ängar trotsiga blänker
av lockrop och skam.

När mosaiken
vänder som tvivlarens bön
är löftena nog.

Jag är givetvis som alltid missnöjd med min prestation, men jag kan åtminstone konstatera att jag nog aldrig pratat så mycket utanför manus när jag läst upp mina texter. Dessutom ställer jag frågor till publiken, vilket inte är särskilt vanligt. Att jag gör det beror förstås på att jag jobbat som lärare i många år och att det känns mest naturligt för mig att göra så när jag pratar med en större grupp.

11 september 2019

Kompletterar Han som såg Källan med sjutton rader på Tavla XII, närmare bestämt från "Och Herden omges inte längre av brusets flod" till "De han redan mött. De han ännu inte mött". Mycket blev förstås inte som jag tänkte mig för bara två dagar sedan. Det är helt normalt vad gäller detta verk. Att jag gör så mycket efterforskningar och testar så många olika möjliga formuleringar tills jag till slut bestämmer mig gör arbetet både spännande och rätt oförutsägbart. Det jag framför allt eftersträvar är att göra texten tidlös och så mångbottnad att den kan läsas om många gånger med behållning. Till och med av mig. Jag tycker att jag lyckats rätt väl hittills.

10 september 2019

Ännu en utomhusfika i shorts och kortärmad skjortan, denna gång på Henrys i Skövde. Med tanke på att det är uppskattningsvis 25 grader varmt [not] Utanför min lägenhet med eftermiddagssol var det i förmiddags 20 grader varmt. Jag brukar lägga på fem grader för att få fram ungefär hur varmt det är i solen. De gånger jag kollat har jag kunnat konstatera att det stämmer rätt väl. är det helt obegripligt att alla utom jag har långbyxor och jacka, i inte så få fall till och med vinterjacka! Det är för övrigt bara tre gäster som liksom jag sitter ute; övriga gäster sitter inne. [not] Det sitter dock några få människor ute på Rådhuscaféet och Den lilla krogen. För någon månad sedan var det tvärs om även när det var svalare än idag. Märkligt.

Några ungdomar gestaltar som det ser ut kvinnan i skulpturgruppen Våldet, en av Livets brunns fyra skulpturgrupper, framför denna samma skulpturgrupp och fotograferar varandra.

Livets brunn: Våldet.
Våldet.

Det är skandalöst att det inte finns bänkar runt Livets brunn efter att Hertig Johans torg gjorts om! Möjligen är det på gång, men jag tvivlar. Kommer det inte är det läge att agera. Där vill jag kunna sitta även i framtiden, precis som jag gjort rätt ofta sedan jag var tonåring för snart ett halvt sekel sedan. Man kan förstås sitta och titta på och lyssna på fontänen på ett café som jag gjorde idag, men det är inte alls samma sak. Dels vill jag sitta precis intill, dels är det så dyrt att jag inte har råd att göra det så ofta som jag vill. Med tanke på att hela kalaset bekostas med skattemedel tycker jag det är rimligt med bänkar vid Livets brunn så att alla som vill kan njuta av detta klassiska konstverk på bästa sätt.

*

Köper nästan två kilo morötter för drygt en femma på Coop. Rödbetor för samma låga pris var slut. Mer kommer imorgon. Morötter och rödbetor för så lågt pris fanns mig veterligt inte förra hösten. Kanonbra att det finns i år. Det säger mig att det varit bättre balans mellan regn och uppehåll den här än förra sommaren. Hoppas det fortsätter så nästa sommar. Och nästa. Och nästa ...

9 september 2019

Ändrar mig återigen vad gäller innehållet till nästa text till Han som såg Källan: en text om Herden omgiven av flodens brus till Tavla VIII och – med kanske en tredjedel, kanske mer av orden utbytta – till Tavla XII. På Tavla VIII får fokus bli på floden (Tigris och förmodligen också Eufrat) och på Tavla XII på människor (såväl levande och döda som människors inre och yttre).

*

Handlar åter av Wästgötabagarn på torget i Ryd. Tjugo kronor för två mästarkransar känns rätt överkomligt. De har stått där rätt ofta den senaste tiden. Kanonbra!

8 september 2019

Får äntligen till dispositionen och lite mer innehåll till nästa text till Han som såg Källan: en text om Herden omgiven av flodens brus till Tavla VIII och – med kanske en tredjedel, kanske mer av orden utbytta – till Tavla XII. Återstår att fylla på med mer innehåll och förmodligen göra en del ändringar av dispositionen och det innehåll som redan finns.

Med tanke på att ramberättelsen i Han som såg Källan utspelar sig i Hasankeyf i östra Turkiet, som jag besökte 2011, kompletterar jag kommentarerna med den relevanta delen av reseskildringen Hårda dagar, mjuka nätter.

7 september 2019

Röd lördag på Hertig Johans torg med Vänsterpartiet Skövde. Vi tre som är med delar ut flygblad om bättre och billigare kollektivtrafik och pratar med intresserade.

*

Ser på biblioteket ett anslag om "Öppen scen för visor, poesi, spoken word, musik och publik" en trappa upp på Rådhuscaféet 12/9 kl. 18:30-21:00. Kan nog vara givande både att vara publik och läsa några egna dikter. Det får nog bli några från vårens och sommarens diktsamling Vid sina pålar.

*

Köper på loppmarknad på torget i Ryd Största skrattboken för en astrid. De tre engagerade medmänniskorna i tioårsåldern kommer att skänka pengarna de får in till fattiga barn i andra länder. Kanonbra initiativ!

6 september 2019

Hämtar resten av texterna från etcsl.orinst.ox.ac.uk och lyssnar på Spotify, bland annat "Kära mor" med Göingeflickorna, som häpnadsväckande nog förbjöds att spelas i Sveriges Radio, enligt sidan I dödskallarnas värld – musikcensur från kära mor till fuck you för att låten antydde "att emigrationen kunde ha varit något negativt och gav känslor av hemlängtan och av att kontakten hade brutits mellan hemlandet och USA".

Snart dags för Golden League-final i Bryssel. Svenska deltagare är Daniel Ståhl (diskus), Erika Kinsey (höjdhopp), Angelica Bengtsson (stavhopp) och Michaela Meijer (stavhopp). Den enda med realistisk chans att vinna eller ens komma på pallen är väl Daniel Ståhl, men tjejerna får gärna överraska.

*

Ståhl har de fem längsta kasten och vinner med över två meter. För tjejerna går det sämre. Hoppas det går lika bra för Ståhl och bättre för tjejerna i VM i Doha i Qatar om några veckor.

5 september 2019

Lägger ut en text om och bilder från den fyrtiofemte litterära tisdagen för två dagar sedan.

Lägger till en fyrtionde haikudikt, skriven igår i Lyrestad, till Vid sina pålar, som därmed är klar. Med tanke på att flerkommunkortet gick ut igår och jag inte har tänkt skaffa något nytt just nu känns det lämpligt att avsluta projektet.

Hämtar 232 av 380 texter på akkadiska från etcsl.orinst.ox.ac.uk och översättningar till engelska av dessa samma texter. Får hämta resten imorgon. Texterna är korta eller väldigt korta, så någon överväldigande textmassa handlar det inte om. Det ska hur som helst bli spännande att fördjupa sig i dessa smakprov på världens äldsta litteratur och lära sig mer om denna fascinerande kultur. Speciellt nyfiken är jag på de 31 texterna med ordspråk.

4 september 2019

Lyrestad utrustad med en broschyr som bland annat innehåller en punktlista med rubriken "Att göra i Lyrestad". Jag gör – eller försöker åtminstone göra – hälften av punkterna:

Fikar på Daisy's Place. Är besviken. Beskrivningen i broschyren "Upptäck Lyrestad" – "Det lilla bycaféet med hembakat fika i mormors anda" – stämmer inte alls. Caféet är inte litet, och Lyrestad känns absolut större än en by. Bakelser finns inte, och på smörgåsen jag tar istället är varken köttbullarna eller rödbetssalladen och förmodligen inte heller brödet gjorda på caféet.

Vid bordet bredvid mitt diskuteras litteratur och dylikt. Jag hör några nyckelord – historia, biografi, Hilma af Klint, frågesport, bokmässa – och tar tillfället i akt att tipsa om Litterär tisdag. En kvinna vid bordet är litteraturvetare och kan nog tänkas åtminstone kika på mina texter och kanske till och med dyka upp på en litterär tisdag.

Läser denna text uppsatt på väggen till Hamnmagasinet invid Göta kanal:

Trädfadder Göta kanal. Var med och rädda världens längsta trädallé! Utmed båda sidor av den grävda delen planterades 16 000 träd när kanalen byggdes, vilket gör det till världens längsta trädallé. Kanalträdens uppgift är inte bara att bilda en vacker ram kring kanalen utan de ska med sina rötter dessutom förstärka och stötta kanalbanken. Många av träden som från början planterades längs Göta kanal är idag döende, och det krävs ett omfattande arbete för att hålla den nästan nio mil långa trädallén levande i flera hundra år till. Vi behöver därför hjälp och söker trädfaddrar som vill bidra till trädprojektet längs Göta kanal.

Skriver apropå texten en haikudikt som tillsammans med en utförligare kommentar återfinns i Vid sina pålar som dikt 40.

"Fika och kärlek" står det i fönstret till en frisersalong. Med tanke på att det i broschyren om Lyrestad talas om "caféer" tänker jag att stället förutom att vara frisersalong kanske inrymmer ett av de caféer som finns i Lyrestad utöver Daisy's Place, men så är det inte. Tjejen bakom disken tror att det nog är caféet på Hamnmagasinet som utöver Daisy's Place avses. Får också bekräftat att det i analogi med "flissta" och "låssta" [not] Flistad och Låstad. heter "lyrsta" och inte "lyrestad" som i utropen på tåget.

*

Lyrestad i väntan på tåget till Hova. Funderar på murar och hur inkonsekventa många av nyliberlismens förespråkare är. Samtidigt som de hyllar att Berlinmuren föll och gjorde det möjligt för östberlinare att söka sin lycka i Västberlin hyllar de muren runt Europa som gör det svårt för människor som bor i andra delar av världen att söka sin lycka i Europa.

*

Hova i väntan på bussen till Mariestad och på bussen från Hova till Mariestad. Får nog konstatera att det varit en rätt givande sommar trots att jag hängt i Skövde och Västra Götaland hela tiden. Jag har skrivit fyrtio haikudikter med kommentarer. Jag har börjat skriva blogg. Jag har upplevt mer och haft fler intressanta samtal med nya bekantskaper än förväntat. Sammantaget nästan lika givande som förra sommarens lilla utflykt till framför allt Sicilien men ganska långt ifrån lika givande som förrförra sommarens lilla utflykt till framför allt Monte Negro och väldigt långt ifrån lika givande som 2016 års lilla utflykt till flera länder i både östra och västra Europa.

3 september 2019

Första tisdagen i månaden och därmed Litterär tisdag och städning av dels sådant som behöver städas varje månad, exempelvis golv, wc och handfat, dels sådant som inte behöver städas varje månad, exempelvis dörrarna till skåpen under diskbänken, som jag kommer att städa idag. Att städa sådant som behöver städas varje månad har jag varit ganska bra på sedan jag startade Litterär tisdag för drygt fem år sedan. Att städa sådant som inte behöver städas varje månad har jag inte varit lika bra på, så det finns en del att göra. Åtminstone om man vill ha en välstädad lägenhet, och det vill jag. Däremot är jag inte lika benägen att utföra det arbete som krävs för att komma dit. Att det är så är helt uppenbart om man betänker hur lägenheten såg ut innan jag startade Litterär tisdag, inte minst för att bli tvungen att städa lägenheten åtminstone en gång varje månad.

Första tisdagen i månaden innebär också att förbereda det jag ska läsa ikväll. Idag blir det min översättning av Mahomet och spindeln av John Russell Russell (1836). Det borde gå ganska snabbt eftersom jag ju känner till texten väl. Jag ska bara skriva ut den och bestämma vilka avsnitt som kan passa att läsa.

*

Kompletterar Han som såg Källan med de två första raderna i Gilgamesheposet på akkadiska, som standardversionen är nedtecknad på. På akkadiska lyder raderna: "ša nagba īmuru lušēdi māti / ša kullati īdû kalāma ḫassu" I Lennart Warring och Taina Kantolas översättning lyder de: "Han som såg Djupet, jordens grund, / han erfor allt, förstod allt." Sätter dem allra först. Känns som en lagom utmanande och gåtfull inledning på mitt epos. Åtminstone för de som inte kan akkadiska.

*

Laddar inför kvällens litterära tisdag med att lyssna på gregoriansk sång. Sätter dessutom upp en korsstygnstavla av två barn vid ett stup och en skyddsängel, som jag fick när fyllde ett år. Känns rätt med tanke på att kvällens text framför allt handlar om böner.

2 september 2019

Tar upp all vitlök och all gullök på odlingslotten. Jag missar nog en del vitlökar, och de gula lökarna är mindre än jag trott att de skulle bli. Förhoppningsvis övervintrar en del vitlökar och växer sig större nästa sommar. Förhoppningsvis visar det sig att de gula lökarna blev större än jag tror just nu. Eller att de blir större nästa sommar. Om jag väljer att ha kvar odlingslotten, vill säga. Jag har inte helt bestämt mig. Får fundera under hösten och ta ett beslut när det är dags att betala för nästa år.

*

Besöker Österbergs konditori i Tidan. Tack vare att det finns gårdagens bakelse för halva priset känns det prisvärt. Jag skriver en haikudikt [not] Dikten – nummer 37 – kan läsas här: Vid sina pålar. med denna kommentar:

Österbergs konditori är ännu ungefär som det var redan när jag växte upp i närbelägna Bankälla för nästan ett halvt sekel sedan och kommer förhoppningsvis att fortsätta vara det. Foton och affischer från olika epoker hänger på väggarna. Bland annat finns en affisch från 1978 om "Country Festival i kolossalformat på Olstorp Tidan" med Janne "Loffe" Carlsson som conferencier och Rankarna med Mats Rådberg som huvudakt. Jag var där och minns det väl, kanske framför allt för att "Loffe" nu och då spelade några toner på en trombon under uppträdandena. Om han kunnat spela hade det kanske varit okey. Men det kunde han inte, så det var bara otroligt irriterande och oprofessionellt.

Besöker även Väring, bland annat skolan där jag gick de sex första åren. En liten kille (kanske sex eller sju år) frågar hur gammal jag är. Gissa, säger jag. Femton, säger han. Mer, säger jag. Sexton, säger han. Ännu mer, säger jag. Han får hjälp av två kompisar i samma ålder. Efter ett antal gissningar kommer de fram till rätt svar (femtiosex).

*

Äter nylagat potatismos med morötter (två tredjedelar potatis och en tredjedel morötter) och en rejäl klick dillkaviar. Nästan lika gott som nylagat potatismos med mixad rå purjolök. Går nog att hitta fler bra varianter på potatismos. Skriver och publicerar de sista noterna till texten om Herden i trappan på Tavla XIII i Han som såg Källan medan jag äter.

1 september 2019

På bussen från Ryds centrum till Skövde resecentrum på väg till Varnhems klosterkyrka, där det är konsert med kören Bel sono. Var lätt tveksam till att bege mig. Det har regnat i större eller mindre utsträckning hela dagen, och jag vet inte hur Bel sono låter är eftersom jag inte hittade någon video med dem på nätet: jag fick bara en massa träffar på italiensk musik. Men det är fortfarande shortsväder, och att Bel sono är en kör säger mig att det blir sång, vilket enligt min mening oftast är bättre än bara instrumentalmusik. Dessutom brukar jag besöka Varnhems klosterkafé åtminstone en gång varje sommar – även om det inte är helt billigt. Och så kan det vara sommarens sista lite längre utflykt, alltså längre än man kan åka med stadsbussarna i Skövde: flerkommunkortet går ut 4 september, och något nytt har jag inte tänkt skaffa just nu.

Varnhems klosterkafé. Det är rätt fullt, kanske för att det är konsert i klosterkyrkan om ett par timmar. Jag erbjuder en man att sitta vid mitt bord, men han vill sitta ute med sina kompisar. Han undrar vad jag skriver. Är det dagbok? frågar han. Jag säger att jag både skriver dagbok och på ett versepos i samma stil som Gilgamesheposet. Att det handlar om en man som dukat under för viljor inom honom och hur han befriar sig från dessa viljors inflytande över honom. Mannen är pensionerad arkeolog och har läst Gilgamesheposet för många år sedan. Ville inte Gilgamesh bli odödlig? frågar han. Jag bekräftar att det stämmer. När Gilgamesh förlorat sin vän Enkidu börjar han fundera över sin egen dödlighet. Han ger sig av för att söka odödlighet för egen del. Han får till slut veta att om han kan hålla sig vaken i sex dagar och sju nätter blir han odödlig, men han klarar inte detta. Han är uttröttad och somnar direkt. Han får dock ännu en möjlighet. Om han kan dyka ner i den kosmiska oceanen Apsu och där hämta Livets växt får han evigt liv. Han lyckas med detta men vågar inte prova växten direkt. När han tar ett dopp i en tjärn äter en orm upp Livets växt, och han förlorar sin sista chans till odödlighet.

Varnhem i väntan på bussen till Skövde. Kanonbra konsert! Helt klart bra att lyssna till mer ursprunglig musik när man skriver på ett verk som Han som såg Källan med en spännvidd från civilisationens födelse vid Eufrat och Tigris till nutid eller – om man väljer att tolka texten så – med en spännvidd från någon punkt ännu längre tillbaka i tiden till någon punkt i framtiden eller – om man väljer att tolka texten så – utan någon spännvidd i tiden alls utan lika tidlöst som bra körmusik.

*

Får under dagen och gårdagen rätt snabbt till sex rader till nästa text till Han som såg Källan: en text om Herden omgiven av flodens brus till Tavla VIII och – med kanske en tredjedel av orden utbytta – till Tavla XII. Resten av de ungefär arton raderna går trögare. Jag provar ett antal olika alternativ men hittar inte rätt.

*

Skövde resecentrum. Funderar på vad filmen på den gôrstora plasmaskärmen på väggen till parkeringshuset bredvid Regionens hus handlar om. Vacker är den förvisso men dock lika obegriplig som C-L-M-KD:s vision för Skövde, inte minst slukhålet i Skövdes skärgård, alltså berget Billingen. Läs mer här: Så tycker politikerna om att utvidga Billingens friluftsområde. Och här: Tiden börjar bli knapp.

31 augusti 2019

Texten om Herden i trappan till Tavla XIII i Han som såg Källan publicerad. Noterna återstår, men det finns anteckningar som bara behöver redigeras, så det går nog ganska fort att bli klar med dem.

Blir nog trots allt ett besök på Skövde matfestival även denna andra dag – eller så blir det något annat. Känns i vilket fall som helst helt rätt att bege sig hemifrån medan det ännu är shortsväder och jag ännu har flerkommunkort och kan åka kollektivt i nästan hela Västra Götalands län. Får ta itu med anteckningarna från de senaste dagarna, bland annat ännu en haikudikt, senare.

30 augusti 2019

Brödboden i Mariestad. Fick igår äntligen till de ungefär 8-12 rader till texten om Herden i trappan till Tavla XIII i Han som såg Källan, som jag kämpat med några dagar, enligt den disposition jag tänkt mig, men det blev inte bra. De akkadiska orden var för många, så jag bytte ut hälften av dem mot svenska ord och gjorde om dispostionen lite. Texten är därmed bättre men inte helt klar. Jag laborerar med den. Flyttar om och byter ut. Till slut låter det bra. Förhoppningsvis gör det det imorgon också.

På bussen från Mariestad till Skövde. Är tydligen på väg till matfestivalen i Skövde. Hade ju tänkt göra något annat idag, exempelvis delta i pridefestivalen i Ulricehamn, men så blir det tydligen inte. Jag kan i och för sig hoppa av i Södra Ryd eller fortsätta från Skövde resecentrum åt något annat håll. Det är rätt varmt och klockan inte så mycket, så det är fullt möjligt.

Timmarna på Skövde matfestival känns trots allt inte bortkastade tack vare musiken. The Gloria Story gick på precis när jag kom, och Browsing Collection, som för övrigt spelade när Jonas Sjöstedt var i Skövde, går på om en stund. I väntan på det sitter jag i Helena kyrka och lyssnar när Skövde Gospel övar inför sitt framträdande lite senare. Noterar också att det är 30-årsjubileum för matfestivalen. Den första ägde alltså rum samma år som jag flyttade in i lägenheten i Ryds centrum där jag bott sedan dess och tänker bo resten av livet.

29 augusti 2019

På bussen från Skövde till Trollhättan. Läser Inanna: Himlens och jordens drottning av Diane Wolkstein och Samuel Noah Kramer och klurar på fler formuleringar till texten om Herden i trappan till Tavla XIII i Han som såg Källan. Hittar en del användbart.

Det blir byte till ny buss i Linköping eftersom det är fel på den första bussen samt ett samtal om bland annat bätte och sämre böcker, längre och kortare resor kontra tv-tittande, att vara rebell, religion samt det forna Sumer med en manlig medresenär i övre medelåldern under resten av resan. Det visade sig för övrigt att jag pratat med medresnären på en annan buss på midsommardagen i år, men det kom jag förstås i vanlig ordning inte ihåg.

*

Mellerud. Fikar på Järnvägscaféet Rocket, gissningsvis döpt efter det berömda ångloket. Det blir en rätt prisvärd smörgås med kalkon och potatissallad och mot bättre vetande kaffe: jag har ju egentligen slutat nyttja det. Ungefär lika exotiskt som att fika på stationscaféet i Irkutsk eller ett café i Sainshand eller Pithia eller något annat café man inte varit på förut. [not] Irkutsk ligger i sydöstra Ryssland, Sainshand i sydöstra Mongoliet och Pithia i nordöstra Grekland. Att tåg med såväl passagerare som gods passerar på väg i såväl den ena som den andra riktningen får en dessutom att börja drömma om än mer exotiska platser, som Rajastan, Indiens mest intressanta del enligt en medresenär på ett tåg någonstans i Europa eller möjligen Asien eller Afrika härom året.

Noterar att jag allt oftare drar mig till minnes sådant jag skrivit förut, både när jag rest och i andra sammanhang. Texten blir därmed del av ett större sammanhang och mer fylld med mening och magi: den blir ett nät eller en väv med både tankfullt blåa och känslomättade röda trådar eller inslag. Noterar också att de dagboksanteckningar jag skriver har en tendens att bli mer litterära allt oftare sedan jag började lägga ut dem på den här sidan.

*

Åmål på Pizzeria Vättern. Äter pizza med fårost. Känns ganska rätt när man fördjupar sig i den sumeriska världen, där fårfållan var ett viktigt begrepp. Exempelvis kallades Uruk, staden där Gilgamesh härskade, "fårfålla" eftersom den välkomnade till och erbjöd skydd i himmelsguden Ans och fruktbarhetsgudinnan Ishtars tempel. Skriver också en haikudikt, närmare bestämt nummer 36 i min senaste diktsamling Vid sina pålar.

28 augusti 2019

På bussen från Ryds centrum till Skövde resecentrum. Tänker på mina litterära alter egon, i första hand Noss, huvudperson i Völvan och Banyanträdets blad, och Herden, huvudperson i Han som såg Källan. Tänker att det absolut går att använda dessa karaktärer, kanske i första hand Herden, i fler verk. Men jag får väl börja med att göra klart Han som såg Källan ...

Höstens första möte med Vänsterpartiet Skövde. Bland annat beslut om datum för höstens medlems- och styrelsemöten och röda lördagar, då vi delar ut flygblad på stan och pratar med folk, samt om att att ha en studiecirkel om Vänsterpartiets organisation samt kommun- landstings- och rikspolitik. Dessutom i vanlig ordning en stunds informell diskussion efter mötet. Ett kanonbra sätt att stärka sammanhållningen i föreningen!

27 augusti 2019

Får under förmiddagen efter en massa forskande och funderande äntligen till texten om Herden i trappan till Han som såg Källan vad gäller disposition och delar av innehållet. Tänker mig att innehållet framför allt får bli tolv motsatspar med centrala begrepp på både akkadiska och svenska – fyra hämtade från Enuma Elish, fyra hämtade från Gilgamesheposet och fyra hämtade från någon eller några texter där Inanna är huvudperson. Får till två av motsatsparen från Enuma Elish och kompletterar under dagen med ytterligare två motsatspar från detta verk. Återstår att forska och fundera ännu mer och fylla på med ytterligare åtta motsatspar innan det är dags att publicera.

26 augusti 2019

Publicerar ytterligare drygt 500 ord av dagboken från tågluffen 2011 – Hårda dagar, mjuka nätter. Cirka 77 % av texten är därmed publicerad. Rullar det på så här kommer det inte att dröja många dagar innan all text finns på webben.

Har börjat skriva nästa text till Han som såg Källan – ungefär 25 rader om när Herden går uppför och nedför en trappa. Jag fick snabbt till en dispostion jag är nöjd med och skrev dessutom några rader jag tror är färdiga. Sedan körde jag fast. Får klura vidare. Förhoppningsvis får jag till formuleringar jag är nöjd med under dagen.

*

Skippar inspelning av Antikrundan i Karlsborg. Tänker att det nog mest blir en massa timmar i kö. Hittar dessutom inget föremål jag är angelägen om att få reda på mer om.

Vad göra istället? Kanske en utflykt till Ulricehamn? Där har jag inte varit den här sommaren. Söker på "Ulricehamn idag". Finner att det är pridefestival med början idag. Därmed fösvinner all tvekan. Det får bli en utflykt till Ulricehamn idag!

På bussen från Ryds centrum till Skövde resecentrum. Inte riktigt 30 grader, som en löpsedel utlovade härom veckan, men säkert 25 grader. Får nog bli utomhusfika i Ulricehamn – eller möjligen på Systrarnas café i Falköping om det går ett tåg dit om några minuter och jag får vänta på bussen till Ulricehamn. Blir i så fall årets tredje besök.

Falköping. Nästan en och en halv timmes vänstetid på bussen till Ulricehamn och därmed ett besök på Systrarnas café. Ett kanonbra beslut, visar det sig. Gårdagens bakelse finns till halva priset (ungefär som en princessbakelse men med gôrgod citronkräm och dessutom gôrstor). Är kanske om inte sommarens billigaste så åtminstone mest prisvärda fika.

En annan gäst hälsar och sätter sig vid bordet bredvid mitt. Jag säger något om att det är varmt men inte så varmt som utlovat. Sedan följer ett samtal om politik, att prognosen säger att det bara är ytterligare en riktigt varm dag den här sommaren och getingar, som det finns ganska många av vid våra bord. [not] Jag fick till och med sätta mig inne på caféet när de blev alltför många och alltför närgångna.

Ulricehamn. Utställningar i Rådhuset med pridetema, dels en med titeln "Stonewall 50 år", [not] "Kvällen den 28 juni 1969 gjorde polisen i New York en razzia mot den queera baren The Stonewall Inn." Besökarna fick "nog av polisens trakasserier och reagerade våldsamt mot polisens behandling" står det bland annat här: 50 år sedan Stonewall och startskottet för den moderna Priderörelsen. dels foton av och berättelser om olika HBTQIA-personer. Jag lär mig att I står för intersexpersoner. [not] De andra bokstäverna står för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera och asexuella. Bra att veta inför Skövde Pridefestival 26-28 september. Jag lär stå i Vänsterpartiet Skaraborgs tält och kanske skriva och fotografera litet för Vänsterpartiet Skövdes webbplats.

25 augusti 2019

Publicerar ytterligare drygt 500 ord av dagboken från tågluffen 2011 – Hårda dagar, mjuka nätter. Cirka 74 % av texten är därmed publicerad.

*

Kompletterar Han som såg Källan med 22 rader, närmare bestämt Tavla X. Den nya texten börjar med "Och Herden sitter vid en bro" och slutar med "Han finner ro och tillförsikt i upprepningarna".

*

Finnkampen avslutas. Det var länge jämnt, men till slut vann Sverige både dam- och herrkampen klart med 228–181 respektive 217,5-192,5. Dagens bästa prestation gjorde nog Daniel Ståhl med ett 69,42 meter långt diskuskast.

24 augusti 2019

Skördar ännu en gul färsklök och tio brytbönor. Färsklöken är nog säsongens sista, [not] Gul lök utan blast kommer jag dock att ha under flera månader till, kanske till och med till jul eller så. men brytbönor kommer jag att kunna skörda flera veckor till.

*

Kompletterar texten om Herden hos mattvävaren i Han som såg Källan med ytterligare sju rader. Därmed är sjutton rader klara och ungefär åtta rader kvar att skriva innan det är dags att publicera.

*

Finnkampen på Stockholms stadion. Och på SVT. Bra för att man lyssna på SVT Play och knåpa med annat medan man väntar på sådant man vill se. Hoppas de kör papperskamp i år. Blir så mycket tydligare hur ställningen är om det görs.

Kan efter sändningen från första dagen konstatera av rapporteringen av ställningen absolut kunde vara bättre. I den bästa av världar skulle den aktuella ställningen samt den aktuella ställningen i förhållande till papperskampen hela tiden synas i bild, men i den världen lever vi tydligen inte. Dagens bästa prestation gjorde nog Armand Duplantis, som hoppade 6,00 meter i stav.

*

Publicerar äntligen dagboken från tågluffen 2011 – Hårda dagar, mjuka nätter – till framför allt Albanien och östra Turkiet. Ungefär 30 % av texten är dock ännu inte överförd från mina anteckningsböcker till en fil på datorn. Får fixa till det de kommande dagarna. Det går rätt snabbt när jag väl kommit igång.

23 augusti 2019

Forskar om mattor till de cirka 25 raderna om Herden hos mattvävaren i Han som såg Källan, framför allt kurdiska mattor, eftersom ramberättelsen i Han som såg Källan utspelar sig i Hasankeyf i Kurdistan, närmare bestämt i sydöstra Turkiet. Hittar framför allt Allt om mattor med en massa användbar information. Med tanke på att webbplatsen fått utmärkelsen Britannica Internet Guide Selection för sitt korrekta innehåll kan man nog känna sig rätt säker på att alla fakta är vederhäftiga.

Blir klar med tio rader och formen för ytterligare ungefär sex rader. Återstår att fylla dessa ungefär sex rader med innehåll och skriva ytterligare ungefär åtta rader. Förhoppningsvis hittar jag en del användbart i materialet från Allt om mattor.

22 augusti 2019

Möte med Bygglovsnämnden. Bara nio punkter på dagordningen, men mötet tar ändå tre timmar. Förutom diskussioner och beslut om de olika ärendena blir det nämligen ungefär två timmars utbildning. Det är absolut helt ok att utnyttja tiden, men det hade gett i alla fall mig mer om utbildningen innefattat ett studiebesök eller något annat interaktivt under en timma eller så.

*

Höstupptakt med S, MP och V (som jag är engagerad i) på Billingen. Jättebra initiativ från S som absolut stärker samarbetet och gör det tydligare för allianspartierna – eller C, L, KD och M ska man väl säga numera – vilken deras huvudsakliga motpart är. Tipspromenad, grillning, disussioner och information från den nya chefen för Billingens fritidsområde (i S-jacka) om att det är mycket som inte funkar där (inget vatten för konstfrysning av skidspår etc.). Känns som rätt person på den positionen.

21 augusti 2019

Kommentarerna till de 25 rader av Han som såg Källan som jag publicerade i förrgår är äntligen klara. Det tog lite längre tid än jag trodde, framför allt för att jag fick kolla upp en del fakta jag trodde att jag redan kollat upp. Tänkte först också skriva om de 25 radernas disposition men släppte det. Nämner här bara att jag framför allt men inte bara ställer forna Mesopotamien och Babylon mot nutidens kurder och andra förtryckta.

Gör en notering om att jag senare dels kan skriva essäer om olika aspekter på Han som såg Källan som gör att verket kan förstås bättre, dels kan ha Han som såg Källan som utgångspunkt för fler skönlitterära texter, ungefär som Völvan från 1995 är utgångspunkt för Banyanträdets blad från 2011. Med tanke på hur mycket efterforskningar och funderande det ligger bakom varje rad i Han som såg Källan kan det nog bli rätt många sådana essäer och skönlitterära texter.

*

Säsongens sista Kultur på innergården vid Rosa huset. Kikade lite genom fönstren på vad som visas idag. Såg rätt intressant ut. Får nog trots allt bli ett besök.

På Henrys café i Lidköping. Var i valet och kvalet några minuter. Spiken en timma och två timmar mer på buss eller fika på Henrys, [not] Garströms konditori gick bort: de hade inga gräddbakelser och är därmed inget riktigt konditori. Kultur på innergården vid Rosa huset och två timmar mindre på buss? Jag valde alltså det senare.

Konsturställning i Rosa huset med bland annat en massa djur av Agnes Nelson, ännu flera djur av Ingrid Tengelin samt en del annat. Flera trevliga samtal med konstnärer och andra besökare. Promotade förstås Litterär tisdag – även om det väl inte är så sannolikt att någon utöver stamgästerna kommer.

*

Skapar toppmenyn "Essäer" och flyttar som ett första steg över Litteraturvetenskapens axiom och Språkvetenskapens axiom från toppmenyn "Böcker". Jag tänker mig att diverse olika texter, båda sådana jag redan skrivit och sådana jag kommer att skriva, kan passa under rubriken essäer, bland annat essäer som förklarar och fördjupar min och kanske även andras skönlitterära texter, en del texter från bloggen Mats Kristiansson på Blogspot och kanske en del andra texter jag hittar när jag letar på datorn och i lådor med anteckningar.

20 augusti 2019

Börjar klura på nästa text till Han som såg Källan (cirka 25 rader om Herden hos mattvävaren). Kommer rätt långt med dispositionen. Återstår att hitta lämpligt innehåll och lämpliga formuleringar.

*

På bussen från Karlsborg mot Sätra bruk. Den här gången har jag koll. Den här gången vet jag att jag ska kliva av vid Brukskontoret för att komma till Forsviks bruk. Att kliva av vid Sätra bruk, som jag gjorde härom året, fungerar inte. [not] Tror jag lurades av att det inte finns någon hållplats som heter Forsviks bruk. Om man inte vill gå långt och länge, vill säga.

Ser en skylt med "Karlsborgs fästning 200 år 2019". Är det månne därför Antikrundan spelas in där om någon vecka? Tänkte åka dit. Har trots allt följt programmet slaviskt i många år. Kan nog bli en smärre eller kanske till och med större upplevelse. Frågan är vad jag ska ta med. Får i alla fall inte bli alltför skrymmande med tanke på att jag är bussburen.

*

Forsviks arbetslivsmuseum. Intressant utställning om smeder och smide med mycket fakta (för mycket för att ta in för mig denna dag).

Frågar en man som fotograferar hjulångaren Eric Nordevall II med en lite äldre kamera på stativ om det blir några bra bilder. Det blir det nog. Han har nämligen hållit på med fotografering sedan 2005 och tar dessutom RAW-bilder. Med tanke på att de flesta jag frågat om detta trott att en RAW-bild är en obearbetad JPEG-bild kollar jag förstås att han vet vad en RAW-bild är. Det gör han.

Fikar på Kafé Ada. 60 kr för gårdagens inte särskilt stora smörgås och kaffe är för dyrt på ett arbetslivsmuseum. Hade jag spenderat som de allra flesta och inte extremt lite väldigt många dagar hade exempelvis jag inte haft råd. Smörgåsen med någon röra och lite grönsaker var i alla fall god och de udda kaffekopparn från anno dazumal trevliga.

19 augusti 2019

Skördar sista potatisen från den lilla 12 kvadratmeter stor odlingslotten (tio stånd fakse), ännu en färsklök (väldigt mycket fräschare än den i butiken) och ytterligare tio gröna bönor. Det går alldeles utmärkt att göra mos på potatisen utan att skala den. Dessutom ger den klart mest av de tre sorter jag testat i år. Får nog bli enbart fakse nästa år.

*

Kompletterar Han som såg Källan med 25 rader, närmare bestämt Tavla XIV. Den nya texten börjar med "Och Herden lyssnar åter till de gamla orden" och slutar med "att inga tårar rinner på härskarens kinder".

18 augusti 2019

Beslutar mig för att starta den här bloggen. Jag har skrivit dagboksanteckningar rätt många dagar sedan 7 april i år. Somligt är redan publicerat i diktsamlingen Vid sina pålar, men jag tror att även en del annat kan vara läsvärt. Dessutom kan det nog vara bra för mig att rekapitulera vad jag skrivit – mitt minne är ju inte det bästa – och därmed kanske få gjort en del som jag tänkt göra.

Jag tänker mig också att jag kan publicera en del som jag skrivit tidigare, till att börja med dagboksanteckningarna från 2019 men även sådant jag har skrivit ännu tidigare, exempelvis bloggen jag skrev 2007 och mer litterära texter från vykort jag skickat. Kanske finner jag det till och med värt att publicera några av de allra första texterna jag skrev som barn och tonåring. Även om ingen annan läser dem kan de nog vara användbart för min del att ha allt samlat på ett ställe om jag vill hitta någon text.

Men kanske kan jag med bloggen nå fler läsare som tycker att den skönlitteratur jag skriver är för svårgenomtränglig. Jag kan också konstatera att anteckningarna jag gjort under sommaren inte är helt olika texten i Vänern av Folke Dahlberg, som jag just nu läser, så de kan nog trots allt vara värda att publicera – även om jag själv nog inte skulle läsa dem om jag istället hade haft rollen som potentiell läsare.

*

På väg till festgudstjänst i Varnhems klosterkyrka med naturtrumpetkursen [not] Naturtrumpet, även kallad naturhorn, är en tidig form av horn utan anordning för ändring av stämning och därmed med ett tonförråd begränsat till naturtonerna (övertonerna) samt ett fåtal andra toner. från Valle Baroque. Kan nog bli en smärre upplevelse.

Träffar på Ulla-Britt Johansson på caféet på Skövde Resecentrum. Det är äntligen klart att hennes böner ska tonsättas till allhelgonahelgen 2020 och uppföras i åtminstone en kyrka, förhoppningsvis fler. Spela in det hela på CD, föreslår jag. Dessutom jobbar Ulla-Britt på att Jag är Sara ska spelas igen, kanske på Skara skolscen.

*

Jag och några andra gudstjänstbesökare tror att en träkonstruktion i koret är ett altarskåp som vi tycker inte borde står där och skymma den gamla altartavlan. En annan gudstjänstbesökare upplyser oss om att vi har fel och att träkonstruktionen är en orgel som ska användas vid kvällens konsert med Valle Baroque och sedan tas bort.

Kollekten går till Act Svenska kyrkan, som kämpar för att alla barn, både flickor och pojkar, ska få gå i skolan, oavsett var de är födda, alltså till något angeläget. Jag hoppas att jag kan lämna kollekt och att det inte är swish som gäller, som i exempelvis Helena kyrka i Skövde. [not] Oron visar sig vara obefogad: kollekt tas upp på traditionellt vis med håv.

"Den nya mänskan", säger prästen i sin predikan. Kan kanske bli en rad i en haikudikt.

Det tillkännages att två församlingsmedlemmar avlidit, och två ljus tänds. Bra!

Tar inte nattvarden (är ju inte troende) men tänder istället ett ljus i ljusbäraren enligt förslag i gudstjänstordningen på vad man kan göra istället.

Avslutning med kaffe och kaka i kyrkan. Hoppar över det planerade fikat på Klostercaféet.

*

Ser slutet av cyklevärldscupen i Vårgårda, närmare bestämt damernas linjelopp. Expertkommentator är tydligen Emma Johansson. Trodde inte det med tanke på att hon inte använder svorska uttryck som "komma sig opp". Har hon månne förkovrat sig i svenska?

Lisa Nordén är med i tätgruppen. Spännande. Visste inte att hon gått över från triathlon till cykel.

*

Diamond League från Birmingham på TV4. Uselt med tanke på att man måste betala för att kunna se på deras playkanal. Förväntar mig att kanaler som får visa idrottsevenemang också levererar samma service som SVT. Gör de inte det borde de inte få visa evenemanget, tycker jag. Alla har faktiskt inte råd med en massa dyra abonnemang! Det måste räcka med att betala tv-licens.

Slutet av damernas stavhopp är lätt absurt. På grund av ombytliga och rätt starka vindar blir vartannat hopp inte av och vartannat hopp en rivning. Bara grekiskan Ekaterini Stefanidi tar sig över en höjd och vinner. Dags för en regeländring, tycker jag. En minut för att påbörja hoppet när det blåser som i Birmingham är för lite. Det måste kännas precis lika meningslöst för hopparna som för tittarna.

*

Funderar på ondska och godhet i Man of Steel, som jag såg igår. General Zod, skapad i ett laboratorium för att vara Kryptons försvarare till 100 %, ska väl representera ondskan och Kal-El, naturligt skapad genom samlag, godheten, men är egentligen inte de verkligt onda de som skapade general Zod och, kanske framför allt, de som skapade systemet med att ge varje mänska en viss roll redan innan mänskan fötts? General Zod gör ju bara vad han skapats för.

17 augusti 2019

I Skara domkyrka vid ljusbäraren. Näst sista dagen av 1700-talseveckan. Det regnar. Jag sätter upp denna förbön på tavlan i domkyrkan: För att fler kyrkor ska vara öppna så att mänskor kan söka skydd där.

Jag hoppas att regnet ska sluta snart men tvivlar. Himlen är helt grå. Det kan i alla fall bli föredrag på muséet om rörelse och gestik på 1600-talet.

Gestaltning av 1700-talet i fornbyn blir en besvikelse. Bara ett hus är öppet, och det enda som händer är att en mindre grupp i uniformer från anno dazumal marscherar omkring i fornbyn med omgivningar.

Föredraget var ganska bra men visade sig handla om dans från främst 1700-talet. Norskan som höll i det var absolut kunnig. Hon hade inte bara skrivit en doktorsavhandling utan också varit dansare, så hon kunde demonstrera olika danser, vilket absolut gjorde det hon sa begripligare. Hon fick till och med applåd för sina demonstrationer.


Vill du kommentera den här sidan eller någon annan sida? Skicka ett email till mats.kristiansson.skovde@gmail.com eller ett brev till Mats Kristiansson, Timmervägen 3A, 541 64 Skövde med titeln på sidan du vill kommentera, kommentaren och ditt namn eller en pseudonym.