Ängar och avbilder
Blogg 2022

Inläggen på den här bloggen publiceras inte direkt när de skrivits. Istället kommer jag pö om pö att lägga ut dagboksanteckningar jag redan skrivit och kommer att skriva under 2022. Ordningen är dock omvänt kronologisk som på en mer normal blogg.

Titeln "Ängar och avbilder" kommer från en rad i dikten "Där haven möts" (2002), som ingår i Dikter 1993-2003: "Där ängen är en avbild blott och avbilden en äng." Ängen är en symbol som då och då återkommer i mina texter och bland annat representerar det varje mänska helst vill nå eller uppnå.

På bloggen Mats Kristiansson på Blogspot finns inlägg från framför allt 2015 och 2016. Så här beskriver jag bloggen:

Det första inlägget på den här bloggen kom 11 september 2015. Det är verkligen inget annat än en slump, men med tanke på vad som hände 14 år tidigare och hur det påverkat världen kunde nog inget datum varit lämpligare. Bloggen är framför allt tänkt som ett verktyg i kampen mot mörka krafter. Somliga mer mörka än andra. Men jag kommer att skriva om en del annat också. För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

12 juni 2022

På tåget från Skövde till Örebro. Det är i alla fall vad displayen säger. När jag klev på trodde jag dock att verkligheten utanför tåget skulle röra sig mot Göteborg, och så ser det också ut utanför fönstret, men det kanske är någon för mig okänd naturlag som gör att slutdestiantionen ändå blir Örebro. I så fall blir det inte konst och seglingstävling i Marstrand som jag tänkt. Eller så blir det ändå det för att displayen visar fel slutdestination. (Det visar den sig göra.)

9 juni 2022

Personligen föredrar jag surrgubbar framför surgubbar. Andra kan ha andra preferenser.

*

Förvisso oavsiktlig men dock reklam för nomineringsgruppen Öppen kyrka utanför Helena kyrka i Skövde varje dag kan kanske på ett undermedvetet plan ha viss påverkan på resultat i kyrkoval. De övriga nomineringsgrupperna borde kanske i demokratisk anda ges samma mängd exponering. Jag överväger en mikrosekund att skriva en motion om detta men överger genast idén, då den nog är åtminstone mindre god. Det är dock bra att spåna på möjliga motioner: jag har ju ambitionen att lägga en till varje sammanträde med kyrkofullmäktige i Skövde.

*

Kungsbacka, David Bagare. En studentkortege rullar gång på gång på gång utanför fönstret. Typ hälften av studenterna har målat sina vita kläder i typ regnbågens alla färger. Har de månne haft holifest? undrar man.

*

Motionera, motionerna, motionera! Motionera på Friskis och svettis? Inte det, inte det, inte det! Motionera på slingor i skogen? Inte det, inte det, inte det! Motionera i kyrkofullmäktige! Motionera i stiftsfullmäktige! Mo

6 juni 2022

Maria Wetterstrand och Gabriel Liljenström i Vad är miljö och 100 andra jätteviktiga frågor, kapitel 94: "När tystnar våren? Kort svar: När förnuftet tystnar." I det långa svaret undrar författarna om jag kan säga dikloridfenyltriklormetylmetan, väl oftast kallat DDT, utan att vricka tungan. Givetvis kan jag det! Ordet är ju sammansatt av ett antal ord till och med jag som inte är naturvetare utan språkvetare är bekant med. Författarna utgår dock från att jag inte kan och skriver: "Inte vi heller." Jag vet inte om jag ska bli förolämpad eller klappa dem på huvudet för att de är mindre vetande.

Kapitel 97: "Hur bra kan det bli? Kort svar: Hur bra som helst." Nej, det kan det inte! Otvetydigt och med 2022 procents säkerhet kan det inte det! Det absoluta kan inte uppnås. Det är en grundläggande naturlag.

*

Göteborg. På ersättningsbussen från Alingsås säger chauffören att vi ska gå av på gångbanan till höger om bussen och inte till vänster om bussen, där vi kan bli överkörda av bussar. Rådet är dock allt annat än bra med tanke på att det kommer cyklar från båda håll på den rätt smala "gångbanan", som dessutom kantas av höga cementblock som hindrar en från att gå åt sidan när cyklar kommer ...

*

Brännö värdshus. Att följa den rätta vägen är inte alltid lätt, inte minst när den är allt annat än rak som en romersk väg och dessutom delar sig var hundrade meter eller så. "Följ vägen så kommer du till värdshuset", instruerades jag i hamnen. Jag följde faktiskt rätt väg hela tiden men frågade för säkerhets skull ett tiotal gånger under den väl en dryg kilometer långa vandringen om jag var på rätt väg.

En bättre instruktion för hur man tar sig från hamnen till värdshuset är: Följ skosulorna och tassarna. Det markeras nämligen med vita skosulor och tassar att man ska gå på vänster sida på just vägen som leder till värdshuset men inte på andra vägar. Om man vill lägga jobb på att räkna kan man alltså till och med ange avståndet från hamnen till värdshuset i antal skosulor och tassar.

5 juni 2022

Maria Wetterstrand och Gabriel Liljenström i Vad är miljö och 100 andra jätteviktiga frågor, kapitel 69: "Kommer folk vara beredda att göra vad som krävs? Kort svar: Frivilligt? Förmodligen inte." I det långa svaret står det att många måste bidra. Det är förvisso sant, men framför allt måste de som konsumerar mest bidra mest. Ju mer konsumtion desto större minskning av denna samma konsumtion, alltså, och därmed ett mer rättvist samhälle. Dessutom behövs regeringar som stiftar de nödvändiga lagarna för, som det står i det korta svaret, frivilligt kommer nog ingen, gissningsvis speciellt de som konsumerar mest, att minska sin konsumtion mycket nog. Ett dilemma här är att folk tenderar att rösta på konsumistiska – och dessutom cyniska – partier. Förhoppningsvis ändras detta drastiskt i kommande val i såväl Sverige som andra länder.

4 juni 2022

Maria Wetterstrand och Gabriel Liljenström i Vad är miljö och 100 andra jätteviktiga frågor, kapitel 61: "Varför älskar folk sina bilar? Kort svar: Därför att människan älskar sin frihet." I det långa svaret framförs argumentet "Du kan ju inte twittra på hela vägen" mot bilresor och för tågresor. Argumentet är allt annat är oproblematiskt. "Om ökningstakten fortsätter på samma sätt, utan att några energieffektiviserande åtgärder görs, kommer enbart internet inom tio år att konsumera mer än hela världens nuvarande elproduktion" står det i artikeln Internet slukar mindre energi med enkla optimeringar, skriven i februari 2020. Med andra ord, åk tåg men använd inte internet. Prata med någon istället. Eller skriv dagbok. Eller fundera på vad mer du kan börja eller sluta göra som är bra för miljön. Eller gör något annat som inte kräver energi.

3 juni 2022

Konfirmation imorgon. Eller möjligen konformation, som jag råkat skriva i min kalender. Förr handlade det väl om båda. Men numera är det väl inte så?

Det stämmer. Enligt svt.se konfirmerar sig numera bara cirka 25 procent av ungdomarna. På 1970-talet var andelen cirka 80 procent.

*

Spikar, spikar, spikar. Många spikar blir det. Kristi spikar? Ja, det också. Men framför allt blir det spikar som är allt annat än i Kristi efterföljd.

*

Maria Wetterstrand och Gabriel Liljenström i Vad är miljö och 100 andra jätteviktiga frågor, kapitel 21: "Kan miljön beskrivas med en haiku?" Givetvis inte. Miljön är mycket mer komplex än så. Exemplet som ges i det korta svaret – "Allt som är viktigt / kan du också beskriva / i ren poesi" – är dessutom förvisso till formen en haiku men femtiotolv gånger plattare än jorden någonsin varit.

Kapitel 46: "Hur mycket väger 1 kilo räkor? Kort svar: 10 kilo." 1 000 vad då? undrar man. Gissningsvis gram. I just det här fallet är det förstås inte relevant; i andra fall är det det. Man kan tycka att en så studerad människa som Maria Wetterstrand borde ha bättre koll på vetenskaplig terminologi.

Kapitel 56: "Är det kapitalismens fel? Kort svar: Ja." Kapitel 57: "Är det socialismens fel? Kort svar: Ja." Ett bättre svar är kanske att det är konsumismens fel. Om vi konsumerade mindre, oavsett om vi är kapitalister, socialister – eller för den delen miljöpartister – skulle miljön rimligtvis förstöras mindre.

*

Skärhamn. Pizza på Hamngrillen. Bästa matstället jag ätit på på länge: de tar nämligen inte betalkort och skyltar dessutom föredömligt om det i motsats till många kontantlösa syltor i centrala Göteborg. Bara swish alltså? Nej! Bara kontanter!

*

Skärhamns kyrka är kanske Svenska kyrkans, kanske till och med kristenhetens gladaste.

Skärhamns kyrka.

2 juni 2022

Hur jävla cynisk får man bli? De borgerliga partierna och SD säger nej till V:s förslag om 1 000 kr mer i månaden till det fattigaste pensionärerna "för att det ska löna sig att ha jobbat". Men det gör det ju även med V:s förslag! Bruttoinkomsten är klart högre om man jobbar än om man är exempelvis långtidsarbetslös – det såg regeringen Reinfeldt till, och senare S-regeringar har inte gjort något åt det oavsett vad de påstår – och ett antal jobbskatteavdrag gör att skatten dessutom är lägre för de som jobbar än för de som inte gör det.

Garantipensionen måste höjas och inte bara antalet miljardärer, som från slutet av 2019 till sista juni 2021 ökat från 336 till 542 personer (61 procent). Tillsammans är dessa människor goda för 3 514 miljarder kronor, vilket är en fördubbling på två år.

S:s förslag på 10 000 kronor i garantipension säger de cyniska partierna också nej till. Det är faktiskt inte bara varje enskild människa som har ansvar för att skaffa ett jobb; de högsta politkerna har faktiskt också ett ansvar för att exempelvis de som ratas på arbetsmarknaden också får ett jobb med rimlig inkomst; och de som tar saken i egna händer och skaffar inkomst med kriminaliserade metoder för att de inte ges någon annan utväg blir också nedtryckta trots att de bara gjort vad det nyliberala samhället förväntar sig av dem (i alla fall om man hårdrar det).

Ge alla möjlighet att arbeta och få en rimlig inkomst! Det borde vara en demokratisk rättighet och vore dessutom enkelt att åstadkomma i ett rikt land som Sverige om bara viljan funnes.

Den fundamentala principen här är förstås att det måste finnas ett spel, exempelvis spelet att ha ett jobb, och att spelet blir ett annat för de som inte tillåts spela spelet, exempelvis förvägras att ha ett jobb. Både samhället och varje individ skulle givetvis vinna på att varje individ tilläts spela spelet att ha ett jobb och kunna bidra till detta samma samhälle.

*

Sverige blir alltmer blått och vitt. Är vi alltså invaderade av Finland? Nej, det är mycket värre än så.

1 juni 2022

På en löpsedel: "Missnöjet inifrån: Kreml diskuterar att avsätta Putin." Och äntligen shortsväder igen. Och snart slut på kriget i Ukraina? Och alla andra krig? Och nyliberalismens hegemoni? Man kan åtminstone hålla emot så mycket man kan och hoppas ...

*

Kokar jag soppa på en spik? Givetvis! Vad annat är att göra det när enda – eller åtminstone det mesta – som erbjuds som inspiration i den här världen är spikar.

*

Alingsås. Roligast på ett tag: En papperskorg som när jag slängde ett glasspapper i den sa: "Åh, skräp! Nam, nam!"

30 maj 2022

Göteborg, Lindholmen. På en gôrhög byggnad under konstruktion: "Bo högt, högre, högst." Nej tack! Jag vill absolut bo lågt, lägre, lägst femtiotolv gånger hellre än de fem trappor upp jag bor nu. (Fast det är inte jättehögt, så det är trots allt rätt ok trots att jag lider svårt av svindel.)

28 maj 2022

En kanske inte helt omöjlig tolkning: Herden vandrade och vandrade och vandrade i arton år tills han blev – J-O Waldner. Det evigt gröna trädet.

Herden? Ja. Huvudpersonen i Han som såg Källan.

*

Varför skriver jag? För att ha något riktigt bra att läsa senare, speciellt när det gått så lång tid att jag glömt hur jag tänkte när jag skrev. Den tiden brukar vara allt annat än lång: mitt minne är ju inte det bästa ...

27 maj 2022

Jag är inte bara administratör. Jag är estradör också. Och debattör. Åtminstone.

*

Jag är delvis en annan människa, med någon annans jacka, skjorta och byxor. Skorna, strumporna och kalsongerna är dock mina, liksom kroppen, etoset och patoset.

*

Caféer, caféer, caféer. Många caféer blir det. Caféer i zon C? Ja, den zonen. Också. Men framför allt blir det caféer i zon A och B. I alla fall under de arton dagar jag har kvar på biljetten för den delen av världen. Till exempel Hanis café och konditori i Mölndal.

*

Med tanke på att programmet för Litterär tisdag som jag lämnade i ett minibibliotek inkluderar adressen till min webbplats, där fyrtio av mina skönlitterära verk kan läsas, kan man kanske se det som att jag lämnat fyrtio böcker och därmed kan ta trettionio böcker till från minibibliotek jag stöter på senare. (Jag gör alltså inte det, men man kan kanske.)

*

Det känns i alla fall bra att vara böcker och inte som så många andra en datormobil. Mer naturligt, mer ursprungligt, mer mänskligt, mer fritt på något sätt.

*

Jag är förstås en dator också, men inte lika mycket som så många andra. Jag är med andra ord homo loquens (en talande människa) snarare än homo insectus (en människa fångad i nätet).

*

Angered. Jag är nära att stöta ihop med ännu en blindgångare. Krig i Angered? Nej, det är en annan slags blindgångare. Inte lika farlig men farlig nog. I alla fall för mig som går lite stappligt.

26 maj 2022

Jag har inga problem med QR-koder. De är jättebra komplement till annat språk. Men när de ersätter annat språk har jag problem. Det blir i så fall för alla som inte har datormobil som för alla som inte förstod latin under medeltidens gudstjänster. Är vi alltså på väg tillbaka till medeltiden? Är tiden alltså cirkulär som i Oswald Spenglers Västerlandets undergång? Det är kanske inte helt uteslutet.

*

Repris på antikmagasinet om feministisk konst ikväll. Stina Wollter är gäst. Hon är cool, inte minst för att hon ger en lite annan bild av sin far, den hyllade vänsterikonen Sven Wollter.

25 maj 2022

Härom dagen berättade jag under ett samtal om resor om min närkontakt med Eiffeltornet och det lutande tornet i Pisa. Den förra närkontakten var en jaha-upplevelse, den senare en aha-upplevelse.

När det gäller Eiffeltornet var det så att jag vid mitt första besök i Paris vandrade i en allé, såg en rätt stor stenkonstruktion, tittade uppåt och var framme.

När det gäller det lutande tornet i Pisa var det så att jag vid femtiden eller så på morgonen vaknade till på tåget jag satt på, konstaterade att jag var i Pisa och att jag ville se det där tornet, hoppade av, gick en stund på första bästa gata, fick syn på ett stort område med marmorbyggnader, tittade framåt och var framme.

Jaha-upplevelse? När jag tittade uppåt tänkte jag: Var det inte högre?

Aha-upplevelse? När jag tittade framåt tänkte jag: Att det var så här vitt hade jag ingen aning om.

För övrigt åkte jag upp i Eiffeltornet trots att jag lider svårt av svindel och tog ett kort där man inte kan se att tornet lutar (ingen jag visat bilden för har kunnat räkna ut vad den föreställer utan vägledning).

*

Jag är det jag skrivit! Jag är det genom att återanvända sådant jag tänkt igenom och klottrat ner i samtal av de mest olika slag. Ju mer jag skriver desto mer mångfasetterad blir jag alltså.

*

Att kunna peka på Samlade skrifter I och II (åtminstone) och säga: Det där är jag. Också. Jag är förstås mer än så.

*

På bussen från Ytterby till Marstrand. Jag är ingen riktig människa. I alla fall känns det just nu så. Eftersom jag inte har datormobil kunde jag inte scanna in QR-koden för att delta i en undersökning om resande på tåget från Göteborg till Ytterby. Hjärtat har jag dock stolt till vänster och kommer att fortsätta ha det även om jag därmed inte längre är en riktig människa.

Datormobil? Ja. Eller smartphone då. Men eftersom vi bor i Sverige tycker jag att vi ska tala svenska. Eller latin då.

*

Göteborg. Jag får syn på ett minibibliotek vid Vasaplatsen. Någon bok att lämna har jag förstås inte, men jag lägger programmet för Litterär tisdag i Portrait of the Artist as a Young Dog av Dylan Thomas, den i mitt tycke lämpligaste bok som fanns i minibiblioteket.

*

QR-koder, QR-koder, QR-koder sju och sjuttio gånger mer svårbegripliga än dikterna i Bakom ryggens regnbågsbro. I alla fall för den som tydligen inte är en riktig människa.

24 maj 2022

Genom att skriva och läsa och läsa om och skriva om får jag inte bara syn på mig själv utan också resten av världen.

*

Förlora tid på att skriva ner sina tankar? Givetvis inte! Det är när jag inte gör det jag förlorar tid.

*

Facebook är förstås en del av verkligheten, men resten av verkligheten är verkligare. Att skriva om resten av verkligheten känns i alla fall verkligare än att skriva på Facebook.

*

Är man en riktig människa om man inte har mobil? Swish? Dator? Betalkort? Hjärtat till höger? (Jag anspelar här på "Det tolfte bladet" i Banyanträdets blad: Noss talar på stranden.)

23 maj 2022

"Generaler i skräck för Putins vrede: Vågar inte ta beslut", står det på en löpsedel. Men det är ju bara en man, som ju dessutom verkar vara svårt sjuk, och de förfogar ju dessutom över vapen kraftfulla nog att ha ihjäl en jäkla massa människor. De borde bita även på Putin om det behövs oavsett hur vred han är. Hur kan de vara rädda för en enda man? Om de vill kan de ju enkelt gadda ihop sig och avsätta honom och behöver sedan inte vara rädda mer.

Enkelt? Det är kanske inte så enkelt som jag antar att det är, och däri ligger kanske problemet.

*

Bäst hittills idag: Att jag köpt en win-win mot svinn-prinsesslängd och två dito kanelkransar för halva priset på Hemköp. Nu ska återigen njutas som på café även hemma!

Näst bäst hittills idag: Att det äntligen återigen är shortsväder.

*

Stiftsfullmäktige imorgon. Mycket att läsa. Kanske inte som en bok av Emilie Flygare-Carlén eller Karl Ove Knausgård men i det häradet.

En intressant observation: Från Väne valkrets kommer inte bara Mats utan också Bengt Kristiansson. Två av samma, alltså? Typ som vinnarna av senaste Masked singer? Jag har i alla fall i flera olika sammahang trotts heta Bengt. Fast jag (Mats) representerar Vänstern i Svenska Kyrkan och jag? (Bengt) Öppen Kyrka, så det är nog trots allt inte som i Masked singer.

Det är som en bok av Emilie Flygare-Carlén eller Karl Ove Knausgård. 444 A5-sidor eller typ 555 pocketboksidor.

En bok av Emilie Flygare-Carlén eller Karl Ove Knausgård? Ja. På Emilie Flygare-Carléns tid fick författare betalt per ark och hade en tendens att skriva långt, och de böcker av Karl Ove Knausgård jag sett har varit typ minst 600 sidor långa.

22 maj 2022

"Det var när den pensionerade presidenten skulle kritisera Vladimir Putin och Rysslands invasion av Ukraina som grodan flög ut. Istället för Ukraina sa George W Bush att han fördömde 'en helt omotiverad och brutal invasion av Irak'. Han rättade sig snabbt och inflikade: 'Jag menade Ukraina.'", skriver ETC. Inte alls en groda, tycker jag. Tvärtom två rätt.

21 maj 2022

Allt skriver jag inte om. Men jag skriver om annat. Annat jag inte skrivit om förut.

*

Jag knyter vidare på nätet. Jag knyter upp. Jag knyter om. Många knutar blir det. Det världsomspännande nätet? Ja, det nätet. Också. Men framför allt det nät som mina texter utgör.

20 maj 2022

Maria Wetterstrand och Gabriel Liljenström i Vad är miljö och 100 andra jätteviktiga frågor: "Lever vi i den bästa av världar?"

Givetvis inte! Till att börja med är människor i allmänhet alldeles för fixerade vid tillvarons materiella sida, utforskar alldeles för sällan, alldeles för ytligt dess immateriella sida. Förutom den uppenbara negativa påverkan detta har på varje människas andliga liv påverkas varje människas omgivning negativt genom att denna omgivning skyfflas runt och rörs upp, skyfflas runt och rörs upp åter och återigen i allt snabbare takt utan att ges möjlighet att stillna och återbördas, stillna och återbördas, dels för att människorna blir allt fler, dels för att varje människa blir alltmer fixerad vid tillvarons materiella sida.

Lever vi alltså i den bästa av världar? Nej! säger jag. "Ja, än så länge", säger Maria Wetterstrand och Gabriel Liljenström. De motiverar svaret med att under de senaste 12 000 åren har klimatet varit stabilt, möjligheten att odla gynnsam, vulkanutbrotten få och temperaturen lämplig för människan. Men nu har människans aktiviteter börjat påverkat detta. Materia, materia, materia. Var finns den immateriella dimensionen, som ju ytterst är varje människa, varje annan levande varelse?

*

Göteborg på vandring till centralstationen. Tar en bok i ett minibibliotek. Den absolut kortaste. Du och jag mot världen av Zulmir Bečević. Den känns intressantast. Somliga avsnitt är med normal, somliga med kursiv text. Det ska bli lite spännande att komma fram till varför. (Nio dagar senare när jag kompletterar den här filen med det här inlägget har jag förstås ännu inte läst boken.)

När man tar en bok ska man lämna en bok i utbyte. Men det kan man göra senare. Hur mycket senare klargörs inte. Jag ska i alla fall försöka ha detta i åtanke och ha med mig en bok att lämna i utbyte nästa gång jag planerar en vandring i samma kvarter. Kanske hittar jag minibiblioteket igen. Kanske hittar jag något annat. Kanske mig själv. Kanske upptäcker jag att jag är någon annan. Kanske ska jag avsluta det här inlägget nu ...

*

Tågkaos på Göteborgs central. Igen. En massa försenade tåg. Igen. Men inte mitt. I alla fall inte enligt skylten på perrongen. Men en massa människor donar längst fram i tåget. Kanske stämmer inte skylten.

Det gör den, men personalen har svårt att dela tågsetet till Skövde från ett annat tågset. Mitt tåg blir alltså försenat trots vad skylten på perrongen säger. Mer än tjugo minuter, som det verkar. Alltså utgår som det verkar förseningsersättning. I så fall den andra sedan jag flyttade till Västra Götaland 16 maj.

19 maj 2022

Att nedvärdera är att leva ner.

*

Ska fika med en kompis. Kommer på mig själv med att planera mer i detalj vad jag ska säga, så där som jag tyckte mig behöva förr. Det behövs ju inte längre. Det vet jag med säkerhet av erfarenhet efter erfarenhet efter erfarenhet. Varför gör jag det då? Ja, varför ...

*

Tredje dagen det är shortsväder. Fem falun gong-svastikor i taket. Och cayennepeppar, cayennepeppar, ta i trä.

*

Varje dag klockan tolv beds det för fred i Sankta Helena kyrka i Skövde och andra av Svenska kyrkans kyrkor. Man undrar varför det beds nu, när det krigas i Sveriges närhet, men inte bads förut: krig någonstans i världen är det väl alltid, och även Svenska kyrkan är väl universell i linje med Jesus missionsbefallning? "Kyrkan ber alltid för fred", sa kyrkoherden visserligen på gårdagens kyrkofullmäktige i Skövde, men jag undrar ändå.

*

"Så mycket förlorar du på att gå i tidig pension", står det återigen på en löpsedel. Man skulle önska att det åtminstone någon gång stod: "Så mycket vinner du på att gå i tidig pension." Vad kommer jag att vinna på att gå i pension vid 64 (så tidigt som möjligt) istället för senare?

Framför allt möjlighet att redan då göra vad fan jag vill när fan jag vill och hur jäkla mycket jag vill utan att någon myndighet lägger sig i. Varför skjuta upp detta när det inte behövs?

Framför allt har jag tänkt resa till platser jag inte varit på i Europa, Asien och Afrika: det ger oftast mycket större behållning än att resa till platser man redan varit på. Jag har också tänkt resa till nya upplevelser, som festivaler och andra liknande arrangemang. Vidare har jag tänkt återbesöka platser för att återuppleva dem och kanske få nya upplevelser om somligt på platserna förändrats sedan jag besökte dem.

Mycket resande blir det. Och troligen mycket skrivande av både mindre litterära texter som den här dagboksanteckningen och mer litterära som Bakom ryggens regnbågsbro. En kvalificerad gissning är att jag kommer att ägna typ halva tiden åt resande och skrivande, typ halva tiden åt att renskriva texter, lägga ut dem på min webbplats och arrangera Litterär tisdag samt typ halva tiden åt annat jag vill göra.

Men det blir ju tre halvor! Det går ju inte?! Jo, det går! Som litteratur- och språkvetare men inte matematiker tror jag i alla fall det. Genom att hålla igång tänkandet så mycket kommer jag att få mer tid. Åtminstone kommer det att kännas så. Så känns det i alla fall just nu utifrån att jag de senaste veckorna skrivit så mycket dagbok och så många haikudikter till Bakom ryggens regnbågsbro.

18 maj 2022

Sossarna? Det är väl Sverige? Nej, det är sossarna. I Sveriges namn. För att de kan. Sverige har inte fått säga sitt. Inte i en folkomröstning. Inte ens i ett riksdagsval.

*

Sveriges skattesystem är i sanning omfördelande men inte på ett rättrådigt vis från rikare till fattigare utan på ett orättrådigt från fattigare till rikare.

*

En matsked rävgift om dagen är bra för magen. Kanske. Och enligt vissa studier bra för hälsan i allmänhet men inte enligt sidan Ett glas vin om dagen - nyttigt eller inte? på omsystembolaget.se. I vilket fall som helst är det strategin den närmaste månaden eller så för att den spontanöppnade stora flaskan med 24-procentigt rödvin ska bli tom.

*

Att det äntligen är shortsväder måste förstås utnyttjas! Istället för fortsatt arbete med kommentarer och ordförklaringar i Samlade skrifter I blir det alltså årets första utomhusfika på ett café jag inte varit på förut: Wästgötabagarn i Mariestad. Men där har du ju varit förut ... Nej, det har jag inte! Absolut och otvetydigt inte! Under varken inga eller andra omständigheter! Varken i den här världen eller en annan! Wästgötabagarn i Mariestad har jag förvisso varit på. Men nu ska jag till Wästgötabagarn i Mariestad. Den andra, alltså. Inte den ena.

Mariestad på den andra Wästgötabagarn. "Är du pensionär?" frågar damen i kassan. I motsats till de flesta numera tror hon alltså att jag är äldre än jag är. När jag var yngre var det precis tvärt om. Vi resonerar lite om vilka som har rätt till den pensionärsfika för 35 kronor som erbjuds på onsdagar. "Jag är långtidsarbetslös och har aktivitetsstöd", säger jag. "Det brukar kallas vår tids förtidspension, så jag kanske räknas som pensionär. Det viktiga är väl ekonomin", fortsätter jag. "Många långtidsarbetslösa har sämre ekonomi än de fattigaste pensionärerna eftersom de inte har rätt till bostadstillägg." Det hela landar i att jag får fika för 35 kronor.

Tre äldre damer, som definitivt är pensionärer, blir fotograferade av sina ledsagare. De uppmanas le men vägrar. "Jag kan relatera till det", säger jag. "Jag tvärvägrar också att le på kort."

*

De nya platserna: så snarlika de gamla. De nya platserna: så olika de gamla.

*

På bussen från Mariestad till Skövde. Det blir tydligen shorts på kyrkofullmäktige ikväll. Det ska bli spännande att se hur många andra som valt den klädseln. Jag gissar på noll (jag gissar rätt).

*

De nya upplevelserna: så snarlika de gamla. De nya upplevelserna: så olika de gamla.

*

De nya formerna: så snarlika de gamla. De nya formerna: så olika de gamla.

*

17 maj 2022

Om vi hade varit ett jägar- och samlarsamhälle hade det varit en annan sak. Men det är vi inte. I alla fall om man bortser från jagande och samlande i butiker av alla de slag och på nätet.

Vi skulle kunna vara ett välfärdssamhälle. Men det är vi inte. I alla fall inte i den utsträckning vi skulle kunna vara det.

*

Ann Linde skriver under sossarnas NATO-ansökan. Man kan hoppas att hon åtminstone kompletterat med "till detta är jag nödd och tvungen" i biskop Brasks anda, men det är nog ett fåfängt hopp.

*

Sossarna har lämnat in en NATO-ansökan. Ska jag bli bombad nu?

*

Sossarna har lämnat in en NATO-ansökan. Är det här blocket månne det sista?

*

Sossarna har lämnat in en NATO-ansökan. Ska jag någonsin känna mig trygg igen?

*

Liksom det är Sten Bromans fel att Samlade skrifter I börjar med Kardborrens äventyr från 1972 är det Bodil Malmstens fel att jag de senaste veckorna skrivit en jäkla massa dagbok. I alla fall om man hårdrar det.

*

Jag spontanöppnar den stora flaskan med 24-procentigt rävgift, buteljerad 11 januari 2002 och gjord på svarta vinbär från kolonilotten jag hade då. Jag dricker ett fjärdedels glas. Det är inte jättegott men inte heller jätteäckligt. I vilket fall som helst ångrar jag mig. Men nu är det gjort.

Rävgift? Ja, jag tyckte det namnet på vinsorten ifråga var lämpligt.

16 maj 2022

Jag behöver inte pressa fram något. Det kommer i alla fall och blir ganska bra. Inte så bra som i Völvan och Origon och absolut inte så bra som i Han som såg Källan men tillräckligt bra. I alla fall i sin genre. Och enligt läsarna kanske bättre än Völvan och Origon och inte minst Han som såg Källan, kanske till och med "förkrossande välskrivet" trots att jag bara klottrat ner det jag just för tillfället kommit att tänka på. Åtminstone att döma av de reaktioner på mina texter jag brukar få.

*

Att uppleva är att leva upp.

*

Böcker ska förstås användas som jag använt Bodil Malmstens Kom och hälsa på mig om tusen år, Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig och De från norr kommande leoparderna: för att boosta – och vid behov reboota – ens egna skrivande, ens egna aura, ens egna liv.

*

Falköping. "Lura dig själv att äta mindre", står det på en kvällstidnings förstasida. Det lär bli svårt: jag är sedan många år tillbaka inte så lättlurad.

*

"Du behövs. Alltid!" står det på en affisch om att vara timvikarie inom Falköpings kommuns äldreomsorg. Jag är sedan många år tillbaka luttrad nog att veta att detta du inte omfattar alla och definitivt inte mig.

*

På tåget från Falköping till Göteborg. "Vad vet vi egentligen om det vi inte vet?" står det på Kupés omslag. Givetvis inget. Att påstå något annat är snömos eller filosofiska floskler eller att förvränga definitionen av vetande så att den passar ens agenda eller liknande.

I artikeln talas det bland annat om "det kända okända". Det finns givetvis inte. Det som är känt är givetvis inte okänt.

*

Socialdemokraterna har svikit ett av sina vallöften och sagt ja till att lämna in en NATO-ansökan. Man kan tro att Putin plötsligt dykt upp som gubben i lådan, men så är det inte. Redan innan förra valet visste socialdemokraterna vilket hot han var. Eller så var de skrämmande dåligt pålästa.

Alla inom socialdemokraterna är inte nöjda. Exempelvis kräver Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU) ett Sverige fritt från kärnvapen och att utländska militärbaser aldrig etableras i Sverige. Det är givetvis bra, men det är givetvis något NATO inte skulle ta hänsyn till om Sverige blir medlem.

Man får kanske hoppas på att Erdogans Turkiet säger nej. Enligt NATO:s generalsekreterare Stoltenberg kommer de dock inte att göra det. Det återstår att se vad som stämmer. Jag tror tyvärr att Stoltenberg har rätt.

Vänsterpartiet håller i alla fall fast vid sitt nej till att Sverige går med i NATO.

*

Frågan är vad som är farligast: militaristerna i NATO eller militaristerna i Ryssland. Jag är hur som helst räddare nu när Sverige enligt alla tecken är på väg att lämna in en NATO-ansökan och dessutom få ja.

Jag vill inte att Sverige är med i en allians där mer hycklande USA och mindre hycklande Turkiet är med. Mer vapenskrammel har aldrig lett till fred. Detta lär oss historien. Med George Santayanas ord, som står på en vägg i Auschwitz: "Den som inte minns historien kommer att genomleva den igen."

Det känns i alla fall hoppfullt att Vänsterpartiet håller fast vid sitt nej till att Sverige går med i NATO.

14 maj 2022

Jag kan säga nej. Också. Men jag kan inte säga nej till allt. Vad blir i så fall kvar?

*

Han som såg Källan (2021) är typ tandskelett (1996) 2.0: experimentell och nyskapande men också förankrad i traditionen. Med andra ord kan de skavanker som här och var finns i båda verken attribueras till att jag provar somligt för första gången. Det ska bli spännande att se om och i så fall hur jag utvecklar de nya grepp jag använt i Han som såg Källan i kommande texter.

*

Jag ser trots allt på Eurovision Song Contest. Det är första(!) gången Sverige skickar en låt med två kvinnliga upphovsmän. Skrämmande!

Jag saknar inför-programmet som fanns förut, där en panel dissade bidragen ungefär lagom mycket. En bra kontrast till själva tävlingen, där kommentatorerna har ungefär den motsatta attityden.

Bäst hittills: Under somliga länders reklampaus visar de tre programledarna upp ett antal mer eller mindre vågade italienska gester.

Bäst drygt halvvägs är kanske Litauen. Svalt, sofistikerat och som från en gången tid.

Sverige är inte sämst men inte så bra som Litauen, som fortfarande, efter tjugo bidrag, är bäst. Det betyder troligen att de kommer typ sist: det brukar i alla fall vara ödet för det bidrag jag tycker är bäst. (Litauen kommer på fjortonde plats av de tjugofem bidragen).

Ukraina vinner. Hade de gjort det utan Rysslands invasion? Kanske – bidraget var i alla fall långt ifrån sämst – men troligen inte

13 maj 2022

Jag fick idag ett mejl från min bank, där jag apropå penningtvättslagen återigen måste redovisa varifrån pengarna jag har på mina konton kommer. Varför? undrar man: jag har ju redan flera gånger besvarat den frågan från min bank angående just dessa pengar. Att de helt plötsligt skulle ha kommit någon annanstans ifrån är ju inte möjligt. Inte i det här universumet, åtminstone. Kanske i ett annat. Vad vet jag. Men i det universumet verkar varken jag eller min bank. Ännu en seger för Putin, tänker jag. Fortsätter det så här kan han sitta lugnt i palatset vid Svarta havet och vänta på att Sverige ber om att få bli del av hans imperium.

*

Varför sa jag ja? Varför kan jag inte säga nej? Jag borde ju veta vid det här laget, efter drygt 59 år, att jag är lat och inte gör mer än nödvändigt.

Något motsägelsefullt vill jag samtidigt ha arbetsuppgifter i olika sammanhang jag är med i. För att känna att jag lever och inte är död som Dis, tror jag att det handlar om.

*

Jimmie Åkesson, SD:s partiledare, hoppar av Järvaveckan, eftersom Kakan Hermansson, som enligt Åkesson "har extrema politiska åsikter och har uttryckt ett hat mot polisen", är programledare. Teysir Subhi, F!:s partiledare, ersätter! Man undrar hur Åkesson ser på detta. Det är nog inte helt utelutet att han tycker att även hon "har extrema politiska åsikter".

12 maj 2022

Världens kanske kortaste folksaga:

Det var en gång, och den var lång.

Folksaga? Ja, den är minst två generationer gammal, troligen äldre, och stilen är otvetydigt folksagans. Jag tycker det räcker så.

En ännu kortare:

Det var en g...

*

Jag står inför ett mer livsavgörande beslut. Ska jag eller ska jag inte? Det finns födelar och nackdelar med båda alternativen. Väljer jag det ena alternativet får jag å ena sidan den ena och den andra fördelen, å andra sidan den ena och den andra nackdelen. Väljer jag det andra alternativet får jag å ena sidan den ena och den andra fördelen, å andra sidan den ena och den andra nackdelen. Hur ska jag göra?

Jag väljer till slut det ena alternativet.

*

Jag funderar på om jag månne är brandfarligast på varje café jag besöker. I alla fall om det finns brinnande ljus på borden.

*

Hjo folkhögskola. Snart Open mic night. Men först blir det en smärre grillbuffé med såväl vegetariskt som veganskt alternativ, pärondrick (det ska enligt texten på förpackningen inte vara något a sist) med plastsugrör i pappersförpackning (väl ungefär lika illa som papperssugrör i plastförpackning, som jag såg en bild av härom dagen), tipspromenad och möjligen men troligen inte en tur med häst och vagn och möjligen men troligen inte konstbus för de yngre (jag hör inte till målgruppen och busar dessutom helst och bäst med ord).

Jag har inte rakat huvudet på ett tag, så jag ser ut precis som jag föreställer mig att pöter, exempelvis Goethe, väl ofta ser ut på skämtteckningar. Väl passande ikväll när jag ska läsa rätt svårtillgängliga dikter (de 24 första i Bakom ryggens regnbågsbro).

Uppläsningen är över. Det gick väl bra. Som alltid blir jag förvånad över hur högt jag talar (bra den här gången när det var typ 70 personer i publiken, enligt mina anteckningar den största publik jag haft när jag läst egna texter; dubbelt så stor publik har jag haft när jag presenterat film på Skövde filmfestival och salongen med 141 platser varit full) och att jag får till en improviserad inledning med lite dialog med publiken, denna gång ett påstående om att alla väl visste hur en haikudikt är uppbyggd (det gjorde de inte), men jag kanske borde valt lättillgängligare dikter. Fast dikterna i Bakom ryggens regnbågsbro ska förstås användas åtminstone någon gång. Kanske var Open mic night det bästa valet. Betyg på min insats: 4. Betyg på hela Open mic night: 4+.

11 maj 2022

Får på Karlstedts bokhandel i Skövde syn på boken En människa kan mördas men inte idéer (2022), en biografi över Anna Lindh av Eva Franchell, som var Anna Lindhs pressekreterare 1994-2000. Jag håller inte med! Idéer kan mördas! Inte minst sossarna har mördat i alla fall somliga av sina egna idéer. Jag drar mig spontant till minnes deras slogan "Alla ska med" från valet 2006. Inte inte ens då var det sant. Nu är det definitivt inte sant. Inte minst jag själv och andra långtidsarbetslösa kan berätta om detta (ja, det är en anspelning på Om detta må ni berätta). Ersättningen är fortfarande på den uselt låga nivå regeringen Reinfeldt tyckte var lämplig när den införde Fas 3 i juli 2007 trots att sossarna på sin webbplats lögnaktigt påstår att de avskaffat denna åtgärd för långtidsarbetslösa, som att döma av filmatiseringen av Aleksander Solzjenitsyns roman Den första kretsen (1969) om ett gulag-fångläger för intellektuella i mångt och mycket påminde om ett sådant fångläger när driften var igång full ut.

*

Skövde resecentrum i väntan på bussen till Ryds centrum. På bänken ligger ett par handskar. Jag överväger en mikrosekund att ta tillfället i akt, men det är inte bara oärligt utan också damhandskar. Jag överväger ytterligare en mikrosekund att lämna dem till en busschaufför, men det kan nog vara mer förvirrande än till hjälp för den som äger handskarna: de är ju inte glömda på en buss. Jag gör alltså inget. Förhoppningsvis kommer den som glömt handskarna på var hen gjort det, kommer tillbaka och blir överlycklig. Kanske. Bodil Malmsten blev ju i alla fall lycklig när hon fick tillbaka en enda förlorad handske.

*

Dagboksanteckningarna blir som en väv. Precis som haikudikterna. Precis som Han som såg Källan. Precis som mycket annat jag skrivit från åtminstone 1995, kanske även tidigare.

*

"Dags att prata pengar med dina barn", står det i Swedbanks reklam. Jag tillåter mig tvivla på att det är vad reklamen handlar om. Killen i reklamen betalar i alla fall allt med kort. Pengar är i min värld fysiska, liksom enligt exempelvis Svensk ordbok, där definitionen på pengar är "mynt eller sedlar". Bra för exempelvis de som har dyskalkyli och mig, som behöver uppleva fysiskt för att ha full koll. Digitala pengar inte på riktigt, som jag ser det.

10 maj 2022

Liksom Thao 1979 med alla sina fel och brister var det klart bästa jag skrivit då, som 16-åring, är Han som såg Källan 2022 med alla sina fel och brister det klart bästa jag skrivit nu, som 59-åring.

*

Borås. Fikar på Farbror Eriks kafé. Jag ställer in mig på att de inte tar kontanter – det gör de i alla fall inte på Erikshjälpen i Skövde – be om en faktura, få nej och fika någon annanstans, men de tar kontanter! 45 kronor för kaffe och morotskaka är nästan prisvärt.

Nästan prisvärt är dock inte resten av sortimentet. En pocketbok kostar 15 kronor och en inbunden dito 30 kronor, och så fortsätter det. Myrorna, som jag alldeles nyss besökte, har ungefär samma priser (20 kronor för en pocketbok och 25 kronor för en inbunden dito, och så fortsätter det). Än dyrare är Björkå second hand, som jag besökte innan jag besökte Myrorna, (40 kronor för en bok oavsett typ, och så fortsätter det). Kupans 10 kronor för en bok och liknande priser på annat är mer rimligt på second hand, tycker jag.

Jag släcker ljuset på bordet. Det är bäst så. Jag har ju redan orsakat en smärre brand rätt nyligen på ett annat café och varit nära att göra det igen på flera andra caféer.

I Kom och hälsa på mig om tusen år citerar Bodil Malmsten en del av Orhan Pamuks nobelföreläsning, där han berättar om varför han skriver. Varför skriver jag? Jag skriver för att jag kan. Jag skriver för att ha något att visa upp. Jag skriver för att ha något att läsa upp när jag inte kommer på något att säga. Jag skriver för att inte glömma mig själv. Jag skriver för att få syn på mig själv. Jag skriver för att bli stolt över mig själv. Jag skriver för att förstå världen. Jag skriver för att upptäcka nya sätt att ställa samman ord och annat språk. Jag skriver för att överglänsa andra texter. Jag skriver för att ha något att göra. Jag skriver för att bli mer rymd, mer överjordisk, mer superlunarisk. Jag skriver för att bli mindre materia, mindre jordisk, mindre sublunarisk. Jag skriver av ett antal andra skäl jag just nu inte kommer att tänka på (mitt minne är ju inte det bästa). Varför skriver Orhan Pamuk? Läs kapitlet "Nobelfest i Stockholm den 10 december" i Kom och hälsa på mig om tusen år om du absolut måste veta.

9 maj 2022

Ett tv-program jag saknar i tablån: Nyheter på svår svenska.

*

"Putins älskarinna sanktioneras", står det på Expressens förstasida. En eftergift mot Putin? Icke. Det handlar inte om det man av rubriken att döma kan tro utan om att EU planerar att införa sanktioner mot Putins påstådda flickvän Alina Kabajeva, före detta olympisk gymnast, som också påstås vara mor till två av Putins barn och (på 24ur.com) Putins Eva Braun. Är vi alltså redan framme vid 30-talet? Beror det månne på att tiden numera går snabbare?

7 maj 2022

"Greppa paddeln och ge dig iväg", står det i nyhetsbrevet från Turistrådet Västsverige. Det handlar förvånansvärt nog inte om aktivitet i en hall utan om aktivitet på vatten! För övrigt saknar jag info om konstutställningar, författaruppläsningar, konserter och dylikt i nyhetsbrevet. Tror de att alla är hurtbullar? Kultur är också friskvård!

*

Magi eller taktiler? Helt klart är i alla fall att fler än jag trodde skulle göra det bär munskydd efter att rekommendationerna om att göra det tagits bort. Hur många jag trodde skulle göra det? Noll.

6 maj 2022

Völvan är min odyssé (likt Homeros dito mer ursprunglig), Origon min aeneid (likt Vergilius dito mer finslipad och inspirerad av det tidigare verket) och Han som såg Källan mitt gilgameshepos (likt Sin-leqi-unninnis dito esoteriskt och inspirerat av tidigare verk och traditioner).

*

Även Bodil Malmsten motionerade enligt hemmagympa-Sofia-metoden. "Den mesta motion jag får är när jag lyfter handen som håller kanelbullen (när jag är i Stockholm) eller mandelcroissanten (när jag är i Finistère)", skriver hon i Kom och hälsa på mig om tusen år.

4 maj 2022

Senaste nytt på tv4.se: "Flyktingar får samma ersättning som 1994. 'Det är ju helt galet'." Det är det inte. Det är så jäkla in i helvete helgalet att inte ens den mest hårdföra nyliberal kan tycka att det borde vara så. Åtminstone.

30 april 2022

Om Johanna Möller är Sveriges mest hatade kvinna – vilket hon givetvis inte är – vem är i så fall Sveriges mest hatade man? Paolo Macchiarini? Av före detta flickvännens berättelse att döma skulle han kunna vara det. I alla fall om man använder samma kriterier som i Johanna Möllers fall.

Men det finns givetvis de som förtjänar epitetet mer. Grova skattesmitare, till exempel. Lejonparten är givetvis män, men det finns säkert ett antal kvinnor också. Enligt Oxfam förlorar Sverige varje år 23 miljarder kronor på skatteflykt och u-länder 200 miljarder dollar (mer än världens samlade bistånd). Vanliga människor, speciellt de som lever i fattigdom, får betala priset.

*

Senaste nytt på tv4.se: "Människorov ökar när kontanter försvinner." Ska jag bli kidnappad nu?

29 april 2022

"Att skriva, det är att försöka ta reda på vad man skulle skriva om man skrev." Marguerite Duras. Exakt så. Jag har alltså ännu inte skrivit en enda bok och kommer aldrig att göra det.

*

Bodil Malmsten i Kom och hälsa på mig om tusen år: "Jag läser inte för att känna igen mig." Inte jag heller. Utom när jag läser Kom och hälsa på mig om tusen år. Och Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig. Och De från norr kommande leoparderna.

28 april 2022

"Du gör som du vill", säger hemmagympa-Sofia. Jag tar henne på orden och gympar genom att höja skeden från skålen med spagetti, purjolök, ägg och kryddor till munnen och sedan sänka den igen. Upp och ner, upp och ner. Ungefär samtidigt som programmet är slut är skålen tom, och jag har tydligen genomfört ett gympapass.

25 april 2022

"Ensamhet är lika farligt som rökning", står det på en kvällstidnings förstasida. Är jag alltså sedan länge död?

*

Oavsett hur många gånger trailern som säger att Johanna Möller är Sveriges mest hatade kvinna upprepas är hon givetvis inte det.

21 april 2022

Det bästa med Bodil Malmstens dikter är att de är så speciella, det sämsta att de inte är speciellt bra. I alla fall inte jämfört med Kom och hälsa på mig om tusen år. Och Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig. Och De från norr kommande leoparderna.

21 april 2022

Det nya livet: så snarlikt det gamla. Det nya livet: så olikt det gamla.

19 april 2022

Jag besöker Västrafiks hittegodsavdelning. Nära Skövde högskola låg den inte. För att man ska tycka det måste man ha väldigt god vilja. Så god vilja har inte jag.

Mina handskar är inte inlämnade ... Jag hade verkligen trott att de skulle vara det. Man får hoppas att den som tagit tillfället i akt får lika god nytta av dem som jag haft under ett drygt decennium eller så.

*

Det värsta är inte att jag blivit av med handskarna och vad det kan tänkas kosta mig. Det värsta är att jag måste lägga tid och kraft på att hitta ett par lika bra och hållbara. Tur att sommaren just börjat. Idag är andra dagen i år jag har sommarjacka. Med facit i hand borde jag inte haft det. Och dessutom inte långbyxor utan shorts.

Det bästa är att jag måste lägga tid och kraft på att hitta ett par lika bra och hållbara handskar. Jag behöver ju projekt att engagera mig i. Steg ett blir ett besök på Kupan i Skara. För givetvis ska jag köpa nya handskar på second hand. Billigare för både mig och miljön. (Jag gör dock inte det eftersom jag inte hittar några på de second hand-butiker jag besöker.)

På Kupan i Skara ska jag förstås dessutom leta efter fler böcker av Bodil Malmsten.

*

Bodil Malmsten skriver i De från norr kommande leoparderna att Frankrikes president Sarkozy sagt att jämlikhet är motsatsen till rättvisa. I Dödens väntrum säger han det, alltså i den franska staden med samma namn som det amerikanska fängelset Saint Quentin. I så fall vill jag inte ha rättvisa. I alla fall inte i det nyliberala samhällets orättfärdiga tappning. Jag vill ha jämlikhet! Jag vill inte längre sitta i det dödens väntrum där det nyliberala samhällets förlorare sitter.

*

Bodil Malmsten skriver i De från norr kommande leoparderna att hon förlorar sin ena handske, får tillbaka den och är lycklig för det. Är jag alltså olycklig?

*

På Kupan i Skara finns varken handskar eller böcker av Bodil Malmsten jag inte redan har.

17 april 2022

Gårdagens bakelse och kaffe för 48 kronor på Centrumcaféet i Götene. Bra när det blir lite billigare än väntat.

Jag ser inte att det är ett brinnande ljus på bordet och fördärvar systempåsen jag alltid använder för att bära med mig anteckningsblock, pennor, en bok och annat viktigt för att den påsmodellen är precis lagom stor. Damen i kassan tar det med ro och häller lite vatten på den lilla brasan.

15 april 2022

På tåget från Skövde till Sandhem. Jag glömde handskarna på bussen. Irriterande! Tur att det inte är kallt utan typ fem plusgrader. Och att jag inte glömde något viktigare, som leoparderna, regnbågsbron, livets mening, livets grund. Det får bli en utflykt till Västtrafiks hittegodsavdelning. Den ligger nära Skövde högskola, sa de i Västtrafiks butik i Skövde resecentrum. Det blir en lite spännande utflykt eftersom jag aldrig varit där.

9 april 2022

Det är ännu mer snö idag (typ 1 decimeter). Man skulle kunna tro att det är början av mars och inte mitten av april, alltså precis vad man brukar tro i mitten av april.

*

Jag börjar läsa De från norr kommande leoparderna (2009) av Bodil Malmsten. Titeln kommer från en dikt av Werner Aspenström i Snölegend (1949): "Den ni väntar passerar inte förstäderna", som i sin helhet lyder: "Som i den klara oktobernatten / när de från norr kommande leoparderna / genombryter horisonten / och man samlas på torgen för att bedja / eller endast för att tyst betrakta. / Varför spärrar ni förstädernas gator? / Den ni väntar passerar inte förstäderna." Så skönt att ännu några dagar få vistas i en värld så lik min.

*

På sidan 22 i De från norr kommande leoparderna citeras en intervju med Vladimir Putin i Le Figaro. "Jag är den enda sanna demokraten i världen nu", säger han. "Sedan Gandhi dog har jag ingen att prata med." Han menar förstås precis tvärtom.

8 april 2022

Jag besöker en utställning på gamla biblioteket i Skara: "Utsidan räknas: Boken som hantverk och konst" med "vackra bokband från medeltid ur Stifts- och landsbibliotekets gömmor". All information om bokformat och boktryck nämns inte. Den antas väl inte vara så lockande i dagens alltmer digitala värld.

Jag lär mig att turistbyrån numera inte finns på gamla biblioteket utan på andra sidan domkyrkan i den rätt nyrenoverade byggnaden, som väl också är kommunhus. Jag tar med mig broschyren "Nu kan Du skapa historia i Varnhem: Var med och sponsra De la Gardie-orgeln – genom att betala en DEL av den". Priserna är väl facila för mer burgna; långtidsarbetslösa och annat avskräde i det nyliberala samhället göre sig dock icke besvär. Sniderier kostar 25-100 tkr styck, stämmor 16-120 tkr styck, en bälg till luftsystemet 60 tkr och en väderlåda 100 tkr. Pipor har ett mer överkomligt pris. En i metall kostar 350-2 500 kr, en i trä 1 200-2 000 kr.

*

Mot slutet av Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig får man veta att titeln kommer från en dikt av Wisława Szymborska, en av de enligt min mening minst förtjänta nobelpristagarna, dels för att hon gett ut så erbarmligt lite när hon fick priset, dels för att det hon gett ut inte var särskilt bra, men tydligen en av Bodil Malmstens absoluta favoritförfattare. Jag får möjligen omvärdera Wisława Szymborska men tror inte att jag kommer att göra det: en lösryckt rad i en annan kontext gör inte en enda poet.

*

Så praktiskt att ha en dialog med sig själv, så enkelt att säga otvetydigt ja till en ståndpunkt konträr till den man just formulerat.

*

"Det är underbart att läsa en bok som är så förkrossande välskriven", enligt ett citat av Ingalill Mosander, Go'kväll, SVT på omslaget till Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig. Förkrossande välskriven? Jag tror att Bodil Malmsten bara gjort som jag gör i exempelvis det här blogginlägget, nämligen klottrat ner det hon just för tillfället kommit att tänka på. Inte så mycket förkrossande välskrivande, med allt forskande, funderande, förkastande och omformulerande det innebär, alltså. Att Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig ändå känns angelägen är en annan sak. Den gör det för att Bodil Malmsten är en driven och erfaren stilist som skriver om angelägna ämnen ur ett angeläget perspektiv.

*

Nyamko Sabuni avgår som liberalernas partiledare plötsligt och väl rätt oväntat. I alla fall just nu, fem månader innan valet. "Jag är Gud", säger hon. "Jag är den jag är." Är inte det att häda? Eller åtminstone riskera att göra en och annan kristen potentiell L-väljare purken? För det kan väl inte vara så att hon är helt omedveten om vad hon sagt och de tolkningar det kan tänkas föranleda?

7 april 2022

Jag läser Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig av Bodil Malmsten. Precis så är det! Hur kunde hon veta? Jag blir än mer besluten att inkludera dagboksanteckningar i Samlade skrifter II. I alla fall de bästa.

6 april 2022

Armbandsuret har stannat. Jag byter batteri för 120 kronor i en urbutik i Mariestad. "Inte så dyrt", säger damen i kassan. "Dyrt för mig som är arbetslös och inte fått högre inkomst på länge", säger jag. Damen i kassan håller med. Vi diskuterar den senaste tidens stora prisökningar på mat med mera, väl på grund av kriget i Ukraina. "Ersättningar till långtidsarbetslösa och försörjningsstöd borde kopplas till inflationen", säger jag. Damen i kassan håller med.

"Hur länge håller batteriet?" frågar jag. "Ett och ett halvt år", säger damen i kassan. "Det förra batteriet höll längre", säger jag. Det tror damen i kassan inte på. Jag blir då tveksam: mitt minne är ju inte det bästa. Men jag tror ändå att jag har rätt och att det förra batteriet höll i typ minst fem år.

4 april 2022

Det är oroväckande att priser på mat ökat så mycket de senaste månaderna, väl på grund av kriget i Ukraina. Jävla Putin! Och jävla alla som tar tillfället i akt och höjer priser! Någon kompensation lär knappast nå mig. Inflationen i sådant är ju främst riktad till bilburen medelklass som gör av med mycket el; bussburna långtidsarbetslösa med låg elförbrukning kan tydligen ha det, enligt alla partier, skrämmande nog inklusive Vänsterpartiet. I alla fall enligt den högsta partiledningen. Jag får kanske byta parti om det fortsätter så här.

24 mars 2022

Jag gör en utflykt till Bjurum. I kyrkan finns fina naturfoton och en lista med titlar. Nummer på fotona finns dock inte. Trist. Det blir även fågelskådarskådning. Och så är det en del tranor där också ...

Medan jag väntar på bussen samtalar jag om fåglar, kriget i Ukraina och en del annat med en medlem i Bjurums hembygdsförening.

Nu blir det hemfärd via Falköping.

15 mars 2022

Det är snart dags för lunchlyrik med Skara skolscen på biblioteket i Skara. Rupi Kaur och Jenny Wrangborg. Rätt mycket vänster, såvitt jag förstår (det visar sig stämma).

Biblioteket har utförsäljning av utgallrade böcker. Jag köper en för två kronor. Jag blir förvånad när de inte tar kontanter. Jag borde förstås inte bli det – även om antalet bankomater i Sverige ökat rätt mycket det senaste året. Efter en smärre övertalningskampanj får jag dock lämna min tvåkrona.

Boken består av essäer från 2014-2015 av en Putin-moståndare. Den kan nog ge en intressant bakgrund till det pågående kriget i Ukraina (en månad senare har jag dock – precis som förväntat – inte läst boken).

FLER INLÄGG KOMMER ...


Vill du kommentera den här sidan eller någon annan sida? Skicka ett email till mats.kristiansson.skovde@gmail.com eller ett brev till Mats Kristiansson, Timmervägen 3A, 541 64 Skövde med titeln på sidan du vill kommentera, kommentaren och ditt namn eller en pseudonym.