Länkar

Av de hundratals gratisprogram jag provat och tusentals webbplatser jag besökt ger jag dessa minst(!) 5 poäng på en 5-gradig skala. [1] Detta är historien om varför jag ger länkarna minst 5 poäng på en 5-gradig skala (d.v.s. istället för att vara konventionell och använda en 5-gradig skala utan manöverutrymme): Att sätta betyg på företeelser av olika slag är ett av mina stora intressen, att se på film ett annat. När Skövde Filmfestival startade för ett antal år sedan började jag sätta betyg på varje film jag sett. Till en början använde jag den mer vedertagna 5-gradiga skalan, men ibland hände det att en film i mitt tycke var så bra att den förtjänade mer än 5 poäng. Alltså gav jag filmen ifråga 6 poäng. Det hände visserligen väldigt sällan, men det hände dock. Någon enstaka gång gav jag till och med 7 poäng till en film. Så föddes den 5-gradiga skalan med åtminstone 7 steg. (Jag har ännu inte satt mer än 8 poäng i något sammanhang. Att sätta 9 eller 10 eller till och med ännu fler poäng skulle dock inte vara omöjligt, men vad som skulle kunna motivera en så hög poäng kan jag inte ens föreställa mig.)

Om du upptäcker brutna länkar på den här sidan, skicka gärna ett meddelande via kontaktsidan.


Verktyg

7-Zip

Beskrivning: Med 7-Zip kan du packa upp 7z, ZIP, GZIP, BZIP2, TAR, LZH, CHM och ett antal andra filtyper.

Webbplats: 7-zip.org

Betyg:

Hämta 7-Zip


Verktyg

Advanced Renamer

Beskrivning: Med Advanced Renamer kan du döpa om många filer eller mappar samtidigt.

Webbplats: aren.hulubulu.net

Betyg:

Hämta Advanced Renamer


Ljudbehandling

Andy McFadden's CD-Recordable FAQ

Beskrivning: Få utförliga men begripliga svar på ungefär 300 frågor om hur man bränner CD:ar.

Webbplats: cdrfaq.org

Betyg:

Surfa till Andy McFadden's CD-Recordable FAQ


Bildbehandling & kontor

Artweaver

Beskrivning: Artweaver är ett fullfjädrat målarverktyg med en enorm uppsättning fördefinierade realistiska penslar för att måla kreativt eller bara experimentera. Artweaver passar både nybörjare och mer kunniga användare.

Webbplats: artweaver.de

Betyg:

Hämta Artweaver


Ljudbehandling

Audacity

Beskrivning: Audacity är ett lättarbetat program för ljudredigering och inspelning.

Webbplats: web.audacityteam.org

Betyg:

Hämta Audacity


Verktyg

EclipseCrossword

Beskrivning: Med EclipseCrossword kan du snabbt och enkelt göra ordflätor. Ge bara programmet en lista med ord och ledtrådar, så gör det snabbt en ordfläta med de ord du valt.

Kommentar: Ordflätorna kan sparas för att lösas med papper och penna eller med en dator. Är du lärare kan du låta dina elever göra egna ordflätor. Programmet är med andra ord mycket lätt att lära sig.

Webbplats: greeneclipsesoftware.com

Betyg:

Hämta EclipseCrossword


Verktyg

ESET Smart Security

Beskrivning: Surfa säkert med hjälp av ESET Smart Security. Det resurssnåla programmet upptäcker och neutraliserar alla typer av digitala hot, bland annat virus, spökprogram, maskar och spionprogram. Det skyddar också mot tekniker som försöker undvika upptäckt och blockerar riktade attacker och hot.

Kommentar: Trots att alla program på den här sidan egentligen ska vara gratis tar jag ändå med ESET Smart Security. Jag har använt säkerhetsprogram från ESET i många år och är mycket nöjd. När man väl installerat programmen märker man dem inte på annat sätt än att man inte drabbas av virus etc. ESET Smart Security kostade 30/5 2015 vid köp från jsk.nu 811 kr för de första två åren och 679 kr för två år vid förnyelse av licensen.

Webbsite [utgivare]: eset.com
Webbsite [svensk återförsäljare]: jsk.nu

Betyg:

Prova ESET Smart Security i 30 dagar
Beställ ESET Smart Security


Bildbehandling & kontor

FastStone Capture

Beskrivning: Faststone Capture är ett lättanvänt men kraftfullt verktyg för att göra skärmdumpar. Du kan göra en dump av vad som helst på skärmen, bland annat det aktiva fönstret, ett rektangulärt område, ett område ritat på frihand och hela skärmen. Skärmdumpen kan sparas i ett antal olika filformat, bland annat jpeg, png och tiff.

Kommentar: FastStone Capture är ett mycket användbart och mycket pålitligt program. Inte bara för att göra skärmdumpar utan också för att mäta områden på skärmen.

Webbplats: aplusfreeware.com

Betyg:

Hämta FastStone Capture


För webbmästare & programmerare

Google Analytics

Beskrivning: Med Google Analytics får du aktuella inblickar i hur besökarna använder din webbplats, hur de kom dit och hur du kan locka dem att komma tillbaka. Google Analytics baseras på en effektiv och lättanvänd rapporteringsplattform så att du själv kan bestämma vilken information du vill granska och anpassa rapporterna med några få klick. Innehållsrapporterna hjälper dig att ta reda på vilka delar av webbplatsen som fungerar bra och vilka sidor som är mest populära så att du kan skapa en bättre upplevelse för kunderna.

Kommentar: Du måste ha javascriptkod på varje sida du vill ha statistik för, men den koden kan ju enkelt tas med i filen du ändå inkluderar med php-funktionen require eller php-functionen include (mer information om dessa php-funktioner finns t.ex. på w3schools.com.)

Webbplats: google.com

Betyg:

Surfa till google analytics


Ljudbehandling

How to transfer a tape to a CD using Audacity

Beskrivning: Processen går i huvudsak ut på att ansluta en kassettbandspelare till ljudkortet på din dator, spela in låtarna och spara dem som en eller flera WAV-filer på datorn och sedan överföra WAV-filerna till en CD.

Kommentar: Instruktionen är mycket bra och lätt att förstå.

Webbplats: nsftools.com

Betyg:

Surfa till How to transfer a tape to a CD using Audacity


För webbmästare & programmerare

Htmldog.com

Beskrivning: På HTML Dog finns fakta om och exempel på HTML, CSS och JavaScript, de vanligaste teknikerna när man gör webbsidor.

Kommentar: Htmldog.com är en mycket väldisponerad och faktadiger webbplats, där både nybörjare och mer erfarna kan lära sig mer om HTML och CSS.

Betyg:

Surfa till htmldog.com


Bildvisare, videospelare & webbläsare

IrfanView

Beskrivning: IrfanView är ett mycket snabbt, kompakt och innovativt grafiskt visningsprogram för Windows 9x, ME, NT, 2000, XP, 2003, 2008, Vista, Windows 7 och Windows 8. Det är utformat för att vara lättanvänt för nybörjare och kraftfullt för proffessionella.

Kommentar: Med IrfanView kan du öppna 109 olika slags bildfiler och 17 olika slags ljud- och videofiler.

Webbplats: irfanview.com

Betyg:

Hämta IrfanView


Bildbehandling & kontor

OpenOffice

Beskrivning: Apache OpenOffice är den ledande open source-programvaran för ordbehandling, kalkylblad, presentationer, grafik, databaser och mer. Den finns på många språk och fungerar på alla vanliga datorer. Den lagrar alla dina data i ett internationellt öppet standardformat och kan även läsa och skriva filer från andra vanliga kontorsprogram, bl.a. Microsoft Office.

Webbplats: openoffice.org

Betyg:

Hämta OpenOffice


Bildbehandling & kontor

paint.net

Beskrivning: Paint.NET har ett intuitivt och innovativt användargränssnitt med stöd för lager, obegränsad ångralista, specialeffekter samt många användbara och kraftfulla verktyg.

Webbplats: getpaint.net

Betyg:

Hämta paint.net


Bildbehandling & kontor

PhotoFiltre

Beskrivning: PhotoFiltre är ett komplett bildretuscheringsprogram. Du kan göra enkla eller avancerade justeringar av en bild och tillämpa många olika slags filer på den. Programmet är lätt att lära sig och enkelt och intuitivt att använda. Med några klick få når du standardfiltren.

Webbplats: photofiltre.free.fr

Betyg:

Hämta PhotoFiltre


Verktyg

Registry Defrag/Compact

Beskrivning: Under normal drift av ett Windows-system blir data ständigt skrivna till och borttagna från registret. Med tiden blir dessa data utspridda i registerfilen, och när information tas bort från registret blir det kvar hål som fragmenterar data i registret. Defragmentering optimerar registret genom att ta bort luckor och outnyttjat utrymme, vilket förbättrar hela systemets prestanda.

Kommentar: I maj 2010 skrev jag en längre kommentar till CCleaner med argument för varför man INTE ska rensa registret med program som CCleaner. Kanske ska man inte heller defragmentera registret. I artiklarna av olika experter jag läste innan jag skrev kommentaren till CCleaner antyds här och var att man inte ska göra det. Några mer konkreta argument och råd för att man inte ska defragmentera registret hittade jag dock inte. Tills vidare får Registry Defrag/Compact vara kvar på den här listan, men jag uppmanar alla som vill defragmentera registret att ta reda på mer innan de gör det.

Webbplats: registry-clean.net

Betyg:

Hämta Registry Defrag/Compact


För webbmästare & programmerare

Validator.w3.org

Beskrivning: Detta valideringsverktyg kontrollerar att koden är giltig i webbdokument i formaten HTML, XHTML, SMIL, MathML etc.

Betyg:

Surfa till validator.w3.org


Bildbehandling & kontor

Visual Color Picker

Beskrivning: Visual Color Picker är mycket lätt att använda och en kraftfull väljare för RGB-, HSV-, HSL-, CMYK- och HEX-färger. Programmet innehåller fördefinierade och anpassade färgtabeller, omvandlare till RGB- och HTML-kod samt förhandsvisning av text och bakgrundsfärg. Man kan hämta färg var som helst på skärmen.

Kommentar: Det jag framför allt gillar med Visual Color Picker är att man kan välja hur mycket information som visas. Vill man ha mycket information kan man få det, och vill man ha mindre information kan man dölja i det närmaste all information man inte vill ha. Programmet kan dessutom generera kod för CSS-filer o.d. helt enligt de önskemål man har.

Webbplats: sites.google.com/site/novosibsoftware

Betyg:

Hämta Visual Color Picker


Övrigt

Vänsterpartiet

Beskrivning: Vänsterpartiet är ett parti som arbetar för rättvisa och jämlikhet. Vi är en sammanslutning av tusentals människor som arbetar tillsammans för det målet över hela Sverige på många olika sätt: på torget, i bostadsområdena, i kommunen och riksdagen. Allt vi gör har samma mål: att förändra samhället, att göra män och kvinnor jämlika, att ta bort klasskillnader och andra orättvisor, att skapa hållbara lösningar. Det är därför vi med stolthet kallar oss för ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund.

Webbplats: vansterpartiet.se

Betyg:

Surfa till Vänsterpartiets webbplats


Övrigt

Vänsterpartiet Skövde

Beskrivning: Vi tror på allas lika värde. Vi är ett solidariskt, feministiskt och antirasistiskt parti som arbetar för rättvisa, jämlikhet och en hållbar framtid. Vi ser större vinster i samhället än de enbart ekonomiska och för en politik som minskar ojämlikheten med kraftfulla satsningar för att säkra trygghetssystemen. Det handlar om politiska prioriteringar. Skattepengar ska användas för allas välfärd. Vi vill ha en stark, demokratisk, effektiv offentlig sektor, där vi tar ett gemensamt ansvar för varandra. Ett hållbart samhälle alla har tillgänglighet till, där behoven och inte plånbokens storlek styr.

Webbplats: skovde.vansterpartiet.se

Betyg:

Surfa till Vänsterpartiet Skövdes webbplats


För webbmästare & programmerare

W3.org

Beskrivning: W3C:s huvudsakliga verksamhet är att utveckla protokoll och riktlinjer som säkerställer en långsiktig tillväxt för webben. W3C:s standarder definierar viktiga delar av det som får webben att fungera.

Kommentar: W3.org är en faktadiger webbplats om webben för den mer avancerade webbmästaren. Den mindre avancerade webbmästaren kan prova w3schools.com.

Betyg:

Surfa till w3.org


Vill du kommentera den här sidan eller någon annan sida? Skicka ett email till mats.kristiansson.skovde@gmail.com eller ett brev till Mats Kristiansson, Timmervägen 3A, 541 64 Skövde med titeln på sidan du vill kommentera, kommentaren och ditt namn eller en pseudonym.