Länkar: Verktyg

Av de hundratals gratisprogram jag provat och tusentals webbplatser jag besökt ger jag dessa minst(!) 5 poäng på en 5-gradig skala. [1] Detta är historien om varför jag ger länkarna minst 5 poäng på en 5-gradig skala (d.v.s. istället för att vara konventionell och använda en 5-gradig skala utan manöverutrymme): Att sätta betyg på företeelser av olika slag är ett av mina stora intressen, att se på film ett annat. När Skövde Filmfestival startade för ett antal år sedan började jag sätta betyg på varje film jag sett. Till en början använde jag den mer vedertagna 5-gradiga skalan, men ibland hände det att en film i mitt tycke var så bra att den förtjänade mer än 5 poäng. Alltså gav jag filmen ifråga 6 poäng. Det hände visserligen väldigt sällan, men det hände dock. Någon enstaka gång gav jag till och med 7 poäng till en film. Så föddes den 5-gradiga skalan med åtminstone 7 steg. (Jag har ännu inte satt mer än 8 poäng i något sammanhang. Att sätta 9 eller 10 eller till och med ännu fler poäng skulle dock inte vara omöjligt, men vad som skulle kunna motivera en så hög poäng kan jag inte ens föreställa mig.)

Om du upptäcker brutna länkar på den här sidan, skicka gärna ett meddelande via kontaktsidan.


Verktyg

7-Zip

Beskrivning: Med 7-Zip kan du packa upp 7z, ZIP, GZIP, BZIP2, TAR, LZH, CHM och ett antal andra filtyper.

Webbplats: 7-zip.org

Betyg:

Hämta 7-Zip


Verktyg

Advanced Renamer

Beskrivning: Med Advanced Renamer kan du döpa om många filer eller mappar samtidigt.

Webbplats: aren.hulubulu.net

Betyg:

Hämta Advanced Renamer


Verktyg

EclipseCrossword

Beskrivning: Med EclipseCrossword kan du snabbt och enkelt göra ordflätor. Ge bara programmet en lista med ord och ledtrådar, så gör det snabbt en ordfläta med de ord du valt.

Kommentar: Ordflätorna kan sparas för att lösas med papper och penna eller med en dator. Är du lärare kan du låta dina elever göra egna ordflätor. Programmet är med andra ord mycket lätt att lära sig.

Webbplats: greeneclipsesoftware.com

Betyg:

Hämta EclipseCrossword


Verktyg

ESET Smart Security

Beskrivning: Surfa säkert med hjälp av ESET Smart Security. Det resurssnåla programmet upptäcker och neutraliserar alla typer av digitala hot, bland annat virus, spökprogram, maskar och spionprogram. Det skyddar också mot tekniker som försöker undvika upptäckt och blockerar riktade attacker och hot.

Kommentar: Trots att alla program på den här sidan egentligen ska vara gratis tar jag ändå med ESET Smart Security. Jag har använt säkerhetsprogram från ESET i många år och är mycket nöjd. När man väl installerat programmen märker man dem inte på annat sätt än att man inte drabbas av virus etc. ESET Smart Security kostade 30/5 2015 vid köp från jsk.nu 811 kr för de första två åren och 679 kr för två år vid förnyelse av licensen.

Webbsite [utgivare]: eset.com
Webbsite [svensk återförsäljare]: jsk.nu

Betyg:

Prova ESET Smart Security i 30 dagar
Beställ ESET Smart Security


Verktyg

Registry Defrag/Compact

Beskrivning: Under normal drift av ett Windows-system blir data ständigt skrivna till och borttagna från registret. Med tiden blir dessa data utspridda i registerfilen, och när information tas bort från registret blir det kvar hål som fragmenterar data i registret. Defragmentering optimerar registret genom att ta bort luckor och outnyttjat utrymme, vilket förbättrar hela systemets prestanda.

Kommentar: I maj 2010 skrev jag en längre kommentar till CCleaner med argument för varför man INTE ska rensa registret med program som CCleaner. Kanske ska man inte heller defragmentera registret. I artiklarna av olika experter jag läste innan jag skrev kommentaren till CCleaner antyds här och var att man inte ska göra det. Några mer konkreta argument och råd för att man inte ska defragmentera registret hittade jag dock inte. Tills vidare får Registry Defrag/Compact vara kvar på den här listan, men jag uppmanar alla som vill defragmentera registret att ta reda på mer innan de gör det.

Webbplats: registry-clean.net

Betyg:

Hämta Registry Defrag/Compact


Vill du kommentera den här sidan eller någon annan sida? Skicka ett email till mats.kristiansson.skovde@gmail.com eller ett brev till Mats Kristiansson, Timmervägen 3A, 541 64 Skövde med titeln på sidan du vill kommentera, kommentaren och ditt namn eller en pseudonym.