Länkar: För webbmästare & programmerare

Av de hundratals gratisprogram jag provat och tusentals webbplatser jag besökt ger jag dessa minst(!) 5 poäng på en 5-gradig skala. [1] Detta är historien om varför jag ger länkarna minst 5 poäng på en 5-gradig skala (d.v.s. istället för att vara konventionell och använda en 5-gradig skala utan manöverutrymme): Att sätta betyg på företeelser av olika slag är ett av mina stora intressen, att se på film ett annat. När Skövde Filmfestival startade för ett antal år sedan började jag sätta betyg på varje film jag sett. Till en början använde jag den mer vedertagna 5-gradiga skalan, men ibland hände det att en film i mitt tycke var så bra att den förtjänade mer än 5 poäng. Alltså gav jag filmen ifråga 6 poäng. Det hände visserligen väldigt sällan, men det hände dock. Någon enstaka gång gav jag till och med 7 poäng till en film. Så föddes den 5-gradiga skalan med åtminstone 7 steg. (Jag har ännu inte satt mer än 8 poäng i något sammanhang. Att sätta 9 eller 10 eller till och med ännu fler poäng skulle dock inte vara omöjligt, men vad som skulle kunna motivera en så hög poäng kan jag inte ens föreställa mig.)

Om du upptäcker brutna länkar på den här sidan, skicka gärna ett meddelande via kontaktsidan.


För webbmästare & programmerare

Google Analytics

Beskrivning: Med Google Analytics får du aktuella inblickar i hur besökarna använder din webbplats, hur de kom dit och hur du kan locka dem att komma tillbaka. Google Analytics baseras på en effektiv och lättanvänd rapporteringsplattform så att du själv kan bestämma vilken information du vill granska och anpassa rapporterna med några få klick. Innehållsrapporterna hjälper dig att ta reda på vilka delar av webbplatsen som fungerar bra och vilka sidor som är mest populära så att du kan skapa en bättre upplevelse för kunderna.

Kommentar: Du måste ha javascriptkod på varje sida du vill ha statistik för, men den koden kan ju enkelt tas med i filen du ändå inkluderar med php-funktionen require eller php-functionen include (mer information om dessa php-funktioner finns t.ex. på w3schools.com.)

Webbplats: google.com

Betyg:

Surfa till google analytics


För webbmästare & programmerare

Htmldog.com

Beskrivning: På HTML Dog finns fakta om och exempel på HTML, CSS och JavaScript, de vanligaste teknikerna när man gör webbsidor.

Kommentar: Htmldog.com är en mycket väldisponerad och faktadiger webbplats, där både nybörjare och mer erfarna kan lära sig mer om HTML och CSS.

Betyg:

Surfa till htmldog.com


För webbmästare & programmerare

Validator.w3.org

Beskrivning: Detta valideringsverktyg kontrollerar att koden är giltig i webbdokument i formaten HTML, XHTML, SMIL, MathML etc.

Betyg:

Surfa till validator.w3.org


För webbmästare & programmerare

W3.org

Beskrivning: W3C:s huvudsakliga verksamhet är att utveckla protokoll och riktlinjer som säkerställer en långsiktig tillväxt för webben. W3C:s standarder definierar viktiga delar av det som får webben att fungera.

Kommentar: W3.org är en faktadiger webbplats om webben för den mer avancerade webbmästaren. Den mindre avancerade webbmästaren kan prova w3schools.com.

Betyg:

Surfa till w3.org


Vill du kommentera den här sidan eller någon annan sida? Skicka ett email till mats.kristiansson.skovde@gmail.com eller ett brev till Mats Kristiansson, Timmervägen 3A, 541 64 Skövde med titeln på sidan du vill kommentera, kommentaren och ditt namn eller en pseudonym.