Gruppen Stoppa Fas 3 och gör det NU! genomför just nu en namninsamling. Alla som var i Fas 3 skulle befrias, sade du, Stefan Löfvén, innan valets utgång och ni bildade er minoritetsregering. [...] Det fanns de som satte sitt hopp till att det skulle bli så. Har de blivit hörsammade? Nej. Fortfarande än idag skrivs arbetslösa in i Fas 3. [...] Tusentals människor som är i Fas 3 ifrågasätter starkt ert handlande, och det enda ni kan göra för att återfå det förtroende hos dem, som ni bränner i båda ändar, är att stoppa Fas 3, skriver gruppen bland annat. Surfa till namninsamling.se för mer info och för att skriva under.

Litterära tisdagar: Arkiv

Kommentarer, bilder, ur gästboken och ljudinspelningar.

7 november 2017

Denna den trettiotredje litterära tisdagen var temat Sture Alfredson. Det får räcka så den här gången. Jag har så mycket annat att göra just nu att jag prioriterar bort den här sidan, som väl inte särskilt många om ens någon läser.

28 oktober 2017

Uppläsning på Öppen scen hos ABF i Mariestad. Gästpoet var Tess Rickardsson från Jönköping. Hon läste bland annat Bakgrundsdansaren. Arrangören Ludvig Nordholm framförde bland annat Dudley Dursley och den patriarkala glappkontakten. Jag läste dikterna och kommentarerna i Djup av fjärran längtan, som jag skrev under sommarens lilla utflykt till framför allt Montenegro.

Öppen scen Mariestads facebooksida finns här: Öppen scen Mariestad. Tess Rickardssons facebooksida finns här: Tess Rikardsson. Ludvig Nordholms facebooksida finns här: Ludvig Nordholm.

3 oktober 2017

Denna den trettioandra litterära tisdagen kunde en del arvegods beskådas, bland annat

En liten kaffepanna från Motala.
en liten kaffepanna från Motala,
En klocka jag kommer att slå på för att påkalla uppmärksamhet och avbryta diskussioner när jag tycker det är dags att läsa något.
en klocka

jag kommer att slå på för att påkalla uppmärksamhet och avbryta diskussioner när jag tycker det är dags att läsa något,

Två ljusdekorationer i form av svarta katter.
två ljusdekorationer

i form av svarta katter,

En röd svan och två metande katter (dock utan spön).
en röd svan

och två metande katter (dock utan spön) samt

En sockerskål och en gräddkanna.
en sockerskål och en gräddkanna.

Temat var "Ord med historia". Bland annat lästes denna text med titeln "Kronor eller euro?":

I Sverige betalar vi med kronor. Krona som mynt förklaras av att det från början avsåg ett mynt med kungakrona i prägeln. Exempelvis präglades i Sverige ungefär 1626 ett fyrkantigt guldmynt kallad krona. Kronan indelad i hundra öre kom först 1873. Den ersatte då riksdalern, som präglats sedan 1534.

Kronan som kungen bär, brudkronan och trädkronan kommer via långtyskan från latinets corona ("krans, ring"), som i sin tur kommer från grekiskans koróne med samma betydelse. Det grekiska ordet är bildat av adjektivet koronós ("krökt, böjd") och betyder alltså egentligen krökning.

Några ören har vi inte längre i Sverige. 1972 försvann 1- och 2-öringarna, 1985 försvann 5- och 25-öringarna, 1992 försvann 10-öringen, och 2010 försvann 50-öringen.

Ordet öre kommer förmodligen ytterst från latinet. Aurum var det latinska ordet för "guld" och aureus det latinska ordet för "av guld, gyllene". Nummus aureus var alltså mynt av guld i motsats till nummus argentus (mynt av silver). Man kunde utelämna nummus och bara säga aureus. På 300-talet e.Kr. under kejsar Konstantin blev solidus eller aureus solidus (gediget guldmynt) det viktigaste myntet i Romarriket. Solidus var det första guldmynt som fick spridning bland germanerna. "Rimligtvis är det också från aureus solidus som vårt öre härstammar," skriver Gösta Bergman i Ord med historia (s. 659). Han fortsätter: "Rent formellt går det bra ihop. Det egendomliga är bara att det som myntnamn skulle leva kvar endast i nordiska språk." Helt säker på ursprunget till ordet öre är man alltså inte.

*

I Sverige betalar vi alltså med kronor. Åtminstone än så länge. 22 maj i år rapporterades i flera stora medier om planer från EU:s håll på att samtliga EU:s medlemsstater måste införa euro, alltså "evro" som jag tror de flesta svenskar säger, "jorå" som jag säger, "åjro" som tyskarna säger eller "öro" som fransmännen säger (fler uttal finns helt säkert) som valuta senast 2025.

Att den nya valutan inom EU skulle kallas euro beslutades vid ett möte med Europeiska rådet 1995. Andra förslag var bland annat ducat, ecu, florin och franken, men de avvisades på grund av sin nationella klang. Ett annat förslag var att använda euro som förled till existerande valutor, t.ex. euromark, men det förslaget avvisades också.

Man beslutade också om att symbolen för euro skulle vara €. Symbolen är inspirerad av den grekiska bokstaven epsilon och återspeglar den europeiska civilisationens vagga. E är ocksa första bokstaven i Europa. De två parallella horisontella strecken symboliserar valutans stabilitet.

Euro är förstås en förkortning för Europa, som finns i den grekiska mytologin. Hon var dotter till den feniciske kungen Agenor. När Europa tillsammans med sina lekkamarater plockade blommor på stranden vid Tyros eller Sidon, för övrigt två städer där purpur under antiken framställdes av purpursnäckans färgsäck, blev Zeus förälskad i henne. Han förvandlade sig till en tjur och närmade sig Europa. De andra flickorna sprang förskräckta sin väg, men Europa vågade klappa tjuren och sätta sig på dess rygg. Tjuren förde Europa över havet till Kreta, där han förenades med henne. Hon födde Minos och Rhadamantys, som blev kungar på Kreta, och Sarpedon, som deltog i trojanska kriget och dödades av Patroklos.

1 euro delas in i 100 cent, ett ord som ytterst kommer från latinets centum ("hundra"). Cent betecknar vanligtvis en hundradel av basenheten i en valuta och används i rätt många länder, framför allt i länder där dollar är valuta.

Jag har aldrig förut varit förespråkare av euro, men med tanke på hur mycket användningen av kontanter minskat i Sverige har jag nog ändrat uppfattning. Införande av euro i Sverige kan nämligen innebära att kontanter fortsätter finnas. På sidan Användning av euro på Europeiska Centralbankens webbplats finns dessa argument för kontanter:

På samma sida står också detta:

"En av Eurosystemets huvuduppgifter enligt fördraget om Europeiska unionens funktionssätt är att främja att betalningssystemen fungerar smidigt. Eurosystemet har en neutral ställning till de olika betalningssätten. Det föredrar inte ett system framför ett annat. Centralbankerna i Eurosystemet har ett särskilt ansvar för kontanter eftersom de är de officiella utgivarna av sedlar. Dessutom sätter de flesta av dem euromynt i omlopp. De ges ut av medlemsstaterna. Eurosystemet har åtagit sig att stödja kontanter som ett allmänt tillgängligt, lättanvänt, pålitligt och effektivt betalningssätt. Eurosystemet övervakar och främjar fortlöpande eurokontanternas säkerhet och effektivitet."

Vad hände med den trettioförsta litterära tisdagen? undrar någon kanske. Den ägde rum 5 september 2017, men antalet gäster var noll, så jag valde att inte skriva något om den förrän nu.

1 augusti 2017

Temat denna den trettionde litterära tisdagen var Vilhelm Moberg. Bland annat besvarade och diskuterade vi de här frågorna:

När levde Vilhelm Moberg?
1. 1858-1940.
X. 1904-1978.
2. 1898-1973.

Var föddes Vilhelm Moberg?
1. I Värmland.
X. I Småland.
2. I Minnesota.

Vad av följande är verk av Vilhelm Moberg?
Din stund på jorden ¤ Raskens ¤ Kristina från Duvemåla ¤ Nybyggarna ¤ Körkarlen ¤ Fänriks Ståls sägner ¤ Den siste mohikanen ¤ Sänkt sedebetyg ¤ Mans kvinna ¤ Singoalla

Vad av följande är sant?

[FACIT]

Vilhelm Moberg levde 1898-1973.

Vilhelm Moberg föddes i Småland.

Vilhelm Moberg skrev följande verk: Din stund på jorden, Raskens, Nybyggarna, Sänkt sedebetyg och Mans kvinna.

Följande är sant: Vilhelm Moberg skrev som ung för olika landsortstidningar under pseudonymen Ville i Momåla, Vilhelm Moberg var intresserad av teater och dramatiserade flera av sina romaner, Vilhelm Mobergs far var soldat och Vilhelm Moberg var engagerad i nykterhetsrörelsen.

Jag läste också några sidor ur Rid i natt från 1941. Och så åt vi som vanligt i augusti blå tårta med bland annat messmör, blåmögelost och blå curaco.

Ur gästboken: Moberg, denne litteräre gigant, / var utan tvivel briljant. / Själv är jag som poet slagen till slant, / känner mig som en usel fjant, / ja, helt enkelt en dilettant. / Tack för fina jubileumsfesten. / Mycket trevligt! säger jag, poetiske gästen.

2 maj 2017

Denna den tjugonionde litterära tisdagen kunde en del arvegods beskådas, bland annat

En glad katt.
en glad katt,
En mindre glad katt.
en mindre glad katt,
Ett troll.
ett troll
Ett solur med texten: Räkna de lyckliga stunderna blott.
och ett solur

med texten "Räkna de lyckliga stunderna blott" (kanske exempelvis Litterär tisdag). Det fanns dessutom

Påskpynt.
påskpynt

och servetter med texten

Servetter med texten Let's eat cake!.
"Let's eat cake!"

(mindre lyckat just denna gång, eftersom jag som alltid i maj gjort soppa, närmare bestämt med lax, potatis, purjolök och tomater, istället för den traditionella sockerkakan). Det var också första gången med

Växelkassa med nya mynt.
nya mynt i växelkassan.

Temat var Skaraborgspoeterna. Tommy Österberg läste bland annat dikten Om jag bara:

Om jag bara blundade
skulle jag fara med floden till havet

Om jag bara blundade
skulle jag flyta med maneterna till Sargasso
och tala med urtidsdjuren

Om jag bara blundade

Du har letat efter mig
På väg hem vänder jag mig om och ser
Mitt liv?
Inget sånt

Bara vatten
Vanligt vatten

Sture Alfredson läste bland annat dikten Runt:

Runt, bara runt virvlar tankarna i knoppen
Tunt, alltför tunt rinner blodet runt i kroppen.
Sunt, riktigt sunt vore att rena kropp och själ.
Grunt, för grunt är vattnet för rening likväl.
Strunt, rent strunt är nog min tanke, bunden som en träl.
En bunt, en rejäl bunt av dumma infall bör tigas ihjäl.
En funt, en kyrkfunt krävs vid dop, för barnets väl.
En glunt, en sångarglunt sjunger om narrens farväl.
Runt, ja runt snurrar vår jord som ej mår väl.

Anoo Niskanen Naing läste bland annat dikten Skugga:

Din frånvaro
påkallar ständigt min
uppmärksamhet

kan inte ignorera
det tomrum
du lämnat kvar

mina öron minns
din röst
dina ord upprepas
som ett mantra
i mitt sinne

din beröring
har lämnat
osynliga brännmärken
på min hud

jag kan se din gestalt
inför mina ögon
som en ängel
som en vålnad
som en skugga

Ur gästboken: Om snöflingor, vatten, språk och tolkningar. Orden är vackra när de sjunger. Orden får liv i andras närvaro. Ord är som änglar: gränsöverskridande.

4 april 2017

Denna den tjugoåttonde litterära tisdagen var första gången med

Maskrosmuggar.
maskrosmuggarna,

det enda jag var helt säker på att jag ville ärva efter mina föräldrar, och kanske sista gången med

Växelkassa med gamla mynt.
gamla mynt i växelkassan.

Dessutom kom

Växelkassa med gamla mynt.
en stamgäst.

Temat var ungdomstexter. Jag läste dessa utdrag från novellen Thao, som jag skrev när jag var 16 år:

Morgonen tvingade ut människorna. De var på väg till sin tillvaro men hade helst stannat i slummern: de gäspade sig fram.

Skolgården var öde; det hade ringt in. Men genom de öppna portarna ekade ännu klampet från elevhjordarna, vars pratande, fnittrande trumpetstötar fångats in av klockans manande klang.

Allt var grått på den tysta asfaltsplanen med det spruckna skolhuset, den matta matsalen, den stönande gymnastiksalen.

Där syntes en mörk invandrare med trevande steg och tankar. Detta var alltså Sverige. Stort och fint, mycket plats. Men inga människor. De var nog inne. Han måste vara fin nu. Fin som svenskarna.

Vid trappan som ledde till byggnadens mun stannade han och samlade sig själv innan han smög upp. Vid den öppna porten mötte honom ett bortdöende eko. Ett svenskt eko. Ett fint eko. Men han vågade gå in i den väldiga trapphallen.

Trapporna ringlade inbjudande uppåt. Han drogs mot dem och beträdde dem med sina bara, smutsiga fötter. Han stävade mot rymden. Han skulle bli pojken däruppe. Tipp, tipp, tipp. Lätt, lätt flög hans fötter. De svävade utan vikt upp genom luften.

Plötsligt tog de slut, dessa leksteg och skräckbetvingare, och skräcken föll över honom. Var skulle han vara? Förtvivlat sökte han fars ord. Andra våningen till vänster. Men han var på femte.

Tungt sjönk hans ben nedåt. Klamp, klamp, klamp. Stegen hånlog åt honom. De var felsteg.

*

Marta rycker filten av Thao.

– Upp med dig, säger hon och försöker låta barsk, men rösten blir gråtluddig. Sedan gör hon samma sak med de andra barnen.

Thao ser på mor och märker genast att något är fel.

– Vad är det, mor? frågar han.

– Det är inget, svarar hon utan att se på honom, liksom för att försöka övertyga sig själv om att allt är bra.

– Mor har gråtit, säger han.

– Kan väl hända, erkänner hon. – Men det angår inte dig, lägger hon till.

Nehej, tänker han, sköt dig själv då.

– Skynda dig till skolan, hör han henne säga.

Syskonen är redan i backen. Han ser dem genom flugpricksfönstret.

Men han vill inte till hatborgen. Han trilskas. Mor ryter, men han skrattar åt lejonet. Ha-ha. Men lejonet tar sin unge i nackskinnet och sätter den på trappan, vaktar sedan noga på dörren.

Den ger sig av, och mor blir lite mer belåten. Hon spinner en sång för sina två minsta ungar.

*

Några nyblivna tonåringar stod och spände sig vid en vägg med ölburkar i händerna och fimpar i munnarna. De kände sig hårda under jeansjackorna och kepsarna och skrek när de talade.

– Res dig, för fan, sade de till en kamrat som fått för mycket och såg sig nervöst omkring efter polisen som kunde komma.

– Nä, nä, jag sätter mig här, lallade han och sjönk ner vid väggen.

Då blev de andra rädda.

– Äh, kom så går vi, sade en av dem, och gruppen började upplösas.

– Ska du med? sade de till han som låg vid väggen, men han sov en redlös sömn och hörde inget. De lämnade honom.

Thao hade stått och sett på gruppen med hatiskt intresse: ölet förstörde hans far men var också spännande. När man dricker tillräckligt mycket öl somnar man, t
tankar, känslor, allt –
kan världen åter födas,
lika ren och fläckfri
som den första gången.

5 januari 2016

Den nya bordduken.
Bordduken,
De nya servetterna.
servetterna
Den nya koppen uppläsaren dricker sitt kaffe med Merrys ur.
och koppen uppläsaren dricker sitt kaffe med Merrys ur var nya,
De nya handdukarna.
liksom handdukarna
De nya grytlapparna.
och grytlapparna.
Samma gamla uppläsare.
Uppläsaren skulle dock varit samma gamla ...

Jag skriver skulle varit, eftersom antalet gäster var noll, precis som 6 januari förra året. En inte alltför vågad gissning är att potentiella gäster har annat för sig under trettonhelgen. Det vore kanske en god idé att flytta denna gång till andra tisdagen i januari. Jag får se hur jag gör.

Denna gång skulle fikat bland annat varit julig sockerkaka med både saffran och kanel och texterna av Agnes von Krusenstjerna, bland annat dessa rader ur Den blå rullgardinen:

De första morgnarna Angela vaknade i sitt nya hem tänkte hon alltid på sin mor. Hon tyckte att hon strax innan hon gled ut ur sömnen hört hennes röst kalla på sig. Då trollades innanför hennes slutna ögonlock fram bilder av det hon farit ifrån. Dessa bilder hade en morgondagers ovissa, svagt skimrande ljus över sig.

Där är den lilla stadsvåningens vita barnkammare med sin underbara ljusblå rullgardin, på vilken ett slott med torn och tinnar reser sig mot en blå bakgrund. Angela älskar den rullgardinen. Den är fylld av sagans liv. Inne i slottet bor en prinsessa, som alltid leker med små besynnerliga dockor, som kunna gå och tala och blinka med ögonen. Och prinsessan är vaktad av en ond fe, som ibland på elakhet förlamar dockorna så att de sluta sina tindrande ögon och få prinsessan att gråta. Men bakom slottet finnes, fastän Angela ej kan se det, en damm med vita svanar och där guldfiskar simma. Och ännu längre bort bakom dammen står en mörk skog, och där inne döljer sig stugan av pepparkaka och karamell, där häxan lurar, hon som ville steka Hans och Greta i sin ugn. I skogen flyger också en förgylld näktergal, som drillar så ljuvligt att tonerna förtrolla en kejsare och hela hans hov. Så ha de sagor Angela hört av barnjungfrun och modern vävts in i rullgardinen och förhäxat den. Den hänger som en skiljemur mot dagen, skyddande nattens drömmar och alla halvvakna sällsamma fantasier.

Dörren till moderns rum står halvöppen. Angela tycker att det alltid lyser sol genom springan. Modern sjunger. Hon är glad. Hennes röst nynnar melodier, som Angela aldrig hört någon annan sjunga. Så står modern i dörröppningen. Solen spinner sina strålar om hennes ljusa hår. Men hennes ögon äro alldeles svarta. Angela springer på bara fötter över golvet. Hon fattar moderns händer, som äro varma och mjuka och dofta av en gstaren nedskrev detta befann vi oss på flykt i Shu. Vi hade gjort upp läger för natten i en tigers håla. Kvällen var mörk och fridfull. Vi satt vid hålans mynning och gräddade pannkakor. På nordhimlen glänse Sleven, Eldstjärnan över östra bergen. Mästaren yttrade: Det är gott med pannkakor. Sedan gick vi och lade oss.

LI: Chu har söker efter i st.f. söker. Kvinnan Yaos uppgift om en tigerhåla är naiv. Pannkakorna saknas hos Chu; som vanligt uppehåller sig kvinnan Yao mycket vid trivialiteter.

*

Ο Med jämnmod förlorar vanmakten alla sina drabbningar. I den sista drabbningen är dess seger viss.

YAO: Mästaren var mycket trött. Jag köpte oxben och kokte en varm buljong.

LI: Feng-tsï frågade en gång Ma-fu-tsï vilket ord som vore kärnpunkten i hans filosofi. Ma-tsï svarade: Det finnes intet sådant ord. Men det som kommer närmast är vanmakten.

*

Anmärkningar:

Shu: nuvarande provinsen Si-ch'uan.

Sleven: Stora björnen.

Eldstjärnan: Mars.

6 oktober 2015

Sture läste några av sina tänkvärda dikter, där varje ord börjar på samma bokstav. Jag läste framför allt mer politiska texter från min blogg, men det blev ett par haiku-dikter också från En liten utflykt i västerled. Apropå att det just varit kanelbullens dag, närmare bestämt 4 oktober, var den hembakta sockerkakan smaksatt med kanel.

Detta är några av de texter från min blogg som lästes och, framför allt, diskuterades:

Ett räkneexempel

I attacken mot World Trade Center och Pentagon 9/11 2001 dog 2 996 amerikaner. I kriget mot terrorismen har 2-4 miljoner muslimer, kanske ännu fler, dött. Hur mycket är en amerikans liv värt?

Logik på SD:s vis

Efter att SD har brutit med Sverigedemokratisk ungdom (SDU) och istället bildat Sverigedemokratisk ungdom (SDU) meddelar nu partiet att de p.g.a. omfattande samarbetssvårigheter också tänker bryta med Sverige och istället bilda Sverige.

Samarbete över blockgränserna

Hängiven vänsterpartist: Om jag trodde att det hjälpte för att få bort SD från riksdagen skulle jag rösta på Moderaterna.

Hängiven moderat: Om jag trodde att det hjälpte för att få bort SD från riksdagen skulle jag rösta på Vänsterpartiet.

Från BSS till GSU

Sverigedemokraterna har onekligen gjort en spännande ideologisk resa. Från "Bevara Sverige Svenskt" till "Gör Sverige Ungerskt".

Bloggen finns här: Mats Kristiansson.

Fyra av gästerna.
Fyra av gästerna.

Ur gästboken:

Ljusfälten

Jag har krafter. Jag fruktar ingenting.
Ljus är himlen för mig.
Går världen under –
jag går icke under.
Mina ljusa horisonter stå
över jordens stormande natt.
Träden fram ur det gåtfulla ljusfält.
Oböjlig väntar min kraft.
(Edith Södergran)

När orden rinner till / är det dessa jag högt läsa vill. / Jag kan knappast sitta still! / Läs dramatiskt men utan drill. / Inte slött som en död sill. / Och ej går jag i stim som varje makrill / och ej är jätteliten som massor av krill.

1 september 2015

Den här gången var temat Ord med historia Vi pratade framför allt om eponymer (ord som från början är personnamn), bland annat arianism, gallupenkät och salchow, och nyord, bland annat faktoid, queer och quorn.

Arianism är en lära som förnekar kristi gudom. Ordet kommer från prästen Arius (cirka 250 - 336).

En gallupenkät är en opinionsundersökning. Ordet kommer från den amerikanske journalisten och statistikern George Horace Gallup (1901 - 1984).

Salchow är ett hopp i konståkning på skridskor. Ordet kommer från svensken Ulrich Salchow, som vann OS 1908 och tog tio guld- och silvermedaljer i VM 1897 - 1922.

En faktoid är en kombination av ordet fact, faktum, och ändelsen -oid, likhet och är alltså något som ser ut som ett faktum men inte är det.

Queer var från början en synonym till homosexuell. Den betydelsen finns fortfarande kvar i vissa fall, men enligt RFSL används queer i många fall numera som en identitetskategori, att någon kan säga att jag är queer. Då kan det ofta förstås som en identitet som bryter mot heteronormen, men kanske inte på ett specifikt sätt.

Quorn är en form av köttersättning, gjord av protein från en mögelsvamp. Namnet kommer från en by mitt i England, som dock inte har något med produkten att göra.

4 augusti 2015

Den här gången läste Sture en längre humoristisk prosatext och dikter (passande nog bland annat en om blåbär) och jag ur Völvan. Med anledning av MK Förlags 30-årsjubileum blev det också bland annat kostym (som vanligt dock utan slips och kavaj men med väst) och blå tårta (eftersom MK Förlags bokomslag alltid varit blå och eftersom blå är huvudfärgen på den här webbplatsen). Som framgår av bilderna nedan var tårtan inte helt och hållet blå. Men den var i alla fall god. Det förhoppningsvis kompletta och korrekta receptet finns längre ner på sidan.

Mats i kostym.
Mats i kostym.
Blå tårta i.
Blå tårta i.
Blå tårta ii.
Blå tårta ii.
Blå tårta iii.
Blå tårta iii.
Blå tårta iv.
Blå tårta iv.
Blå tårta v.
Blå tårta v.

Ur gästboken: Det är alltid speciellt att höra Sture läsa. Mats tårta med blåmögelost var mycket speciell. Den som uppmärksamt läser en bok kan förvisso ej vara någon tok. Ifall författaren dessutom är klok uppstår med visshet en kontakt, som liksom en osynlig makt bekräftar en osäglig länk, som äger av mystik ett stänk. Detta liknar en himmelsk skänk.

Recept på blå tårta:

Ingredienser

Tårtbotten
75 g smör
3 medelstora ägg (50-60 gram)
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl blue curacao drinkmix (utan alkohol)

Blått lager 1
1 dl grädde
3 msk vaniljsocker
100 gram björnbär

Blått lager 2
200 gram blåbär
3 msk Bols Blue curacao liqueur (med alkohol)
3 msk vaniljsocker

Blått lager 3
1 dl grädde
100 gram svarta vinbär
3 msk messmör
3 msk Danablu blåmögelost

Blått lager 4
200 gram smultrondruvor
3 msk Bols Blue curacao liqueur (med alkohol)
3 msk vaniljsocker

Blått lager 5
3 dl grädde


Vill du kommentera den här sidan eller någon annan sida? Använd kontaktformuläret. Skriv titeln på sidan du vill kommentera och din kommentar i fältet Meddelande.