Litterära tisdagar: Arkiv augusti 2019 – maj 2024

Upplästa texter, bilder, kommentarer, ur gästboken med mera.

3 december 2019

Denna den fyrtioåttonde litterära tisdagen var såväl julig med

Juldekorationer.
juldekorationer,
Fler juldekorationer.
fler juldekorationer
Julservetter.
och julservetter

som tämligen överdådig med

Risgrynsgröt.
risgrynsgröt

som den gjordes förr med smör, sockerkaka med inte bara en utan två påsar saffran och dessutom valnötter samt choklad från en aladdinask.

Temat var färger. Bland annat lästes dessa dikter ur Väntar fjärran evig, som jag skrev 2012 under en resa till Mongoliet med Transsibiriska järnvägen:

Gå genom staden
i kläder vita som blod,
lämna den ljusgrå.

Gå genom staden
i kläder svarta som tid,
lämna den mörkgrå.

Ur gästboken:

På koppartak bildas med tiden ärg.
Frågan är om den räknas som färg?
Ganska grön, men utan riktig märg.
Haiku kräver absolut ett strikt mönster.
Mot ditt inre öppnas oväntat ett fönster.

5 november 2019

Denna den fyrtiosjunde litterära tisdagen var temat texter av Sture Alfredson. Det var dessutom invigning (hemma hos mig, alltså) av den ärvda

Tekanna.
tekannan

som hör ihop med

Sockerskål och gräddkanna.
en sockerskål och en gräddkanna

som jag också ärvt (jag tog dock hem dessa föremål vid olika tidpunkter och upptäckte inte förrän något år efteråt att de hörde ihop).

Ur gästboken: Det är underbart att vara här. Ingen klarar sig utan ord. Oräkneliga är de på vår jord. Trevlig läsning av Sture. Trevliga samtal, gott fika. Tackar för inbjudan hit och denna ovanliga upplevelse.

1 oktober 2019

Denna den fyrtiosjätte litterära tisdagen var lite julig med risgrynsgröt och julservetter eftersom jag för några dagar sedan såg Arne Weise – det sista programmet om den nyligen bortgångne tv-profilen, som ju var julvärd i många år. Nästa litterära tisdag tänker jag mig att det ska bli ännu juligare med åtminstone juldukar och kanske även en del juldekorationer. Eller så sätter jag upp juldekorationer till den litterära tisdagen i december.

Och så blev

Ännu mer arvegods (skålar och mjölkkanna med bilder av jordgubbar).
ännu mer arvegods

använt för första gången hemma hos mig.

Temat var "Ord med historia". Närmare bestämt fick gästerna lösa ett korsord, som kan hämtas här: Korsord om byggnader. Facit kan hämtas här: Korsord om byggnader: Facit.

Värt att nämna är också att det var hela sju gäster. Bara en gång har det varit fler, närmare bestämt 3 februari 2015, då det var åtta gäster.

12 september 2019

Uppläsning på öppen scen för visor, poesi, spoken word, musik och publik på Rådhuscaféet i Skövde. Jag läser två gånger. Längden på varje framträdande är begränsat till den tid det tar att framföra två låtar, alltså ungefär fem eller sex minuter, så jag läser båda gångerna tre haikudikter med kommentarer från Vid sina pålar, bland annat dessa:

Vid sina pålar
ängar trotsiga blänker
av lockrop och skam.

När mosaiken
vänder som tvivlarens bön
är löftena nog.

Ett mer utförligt referat finns på sidan Ängar och avbilder: Blogg 2019.

3 september 2019

Denna den fyrtiofemte litterära tisdagen var temat min översättning av Mahomet och spindeln av John Russell Russell (1836). Bland annat lästes detta utdrag av en deltagare och mig:

SPINDELN.

Jag inser att du fortfarande hämmas av svagheterna hos ett jordiskt sinne. Men jag skickades hit för att inspirera dig och med makt att visa dig några av världens hemligheter, och jag kommer nu att avslöja för dig vyer som kan hjälpa till att förklara dessa svårigheter.

MAHOMET.

För att hitta sådana vyer måste vi absolut lämna denna grotta, där ytterst lite händer. Dina knep för att lura flugorna är de enda händelser som jag har lagt märke till medan jag har bott här.

SPINDELN.

Vi ska inte begränsa våra observationer till denna grotta, där, som du säger, inget spännande sker.

MAHOMET.

Så om vi ska resa bort, är det tillrådligt att du färdas förklädd till spindel eller ska du inte anta en lämpligare form?

ÄNGELN.

Är jag en spindel nu?

MAHOMET.

Gud är stor! Jag ser en ängels vackra form sänka sig från nätet. Jag kunde verkligen inte tro att det var en ängel jag såg spinna och fånga flugor!

ÄNGELN.

Vi kommer att lämna jorden och sväva långt bort. Nu när vi är ute ur grottan, ta min hand så kommer vi att stiga utan ansträngning. Vi är snart i luften; titta ner och se vilken storslagen syn jorden är!

MAHOMET.

Jag ser många olika länder och människostammar.

ÄNGELN.

Din uppgift är att förmå alla dessa nationer att anta samma tro.

MAHOMET.

Jag fruktar att det blir svårt, för jag har ännu aldrig kunnat förmå två av mina fruar att tänka på samma sätt. Du vet att jag har elva, och vid varje gräl lyckas de alltid tänka ut elva åsikter av vilka varje lägger beslag på en.

ÄNGELN.

Gud kommer att ge dig förmågan att övertala. Du kommer att vara stor medan du lever och efter döden ännu större och sysselsatt med att styra världen.

Med tanke på att huvudpersonerna i kvällens text om framför allt böner var profeten Muhammed [2]Mahomet är en inte längre använd eller ålderdomlig stavning av Muhammed, profeten som introducerade Islam. Jag har valt att behålla originalets stavning för att ge min översättning mer tidsfärg. och en ängel hade jag satt upp en

Tavla av två barn vid ett stup och en skyddsängel.
tavla av två barn vid ett stup och en skyddsängel,

som jag fick när fyllde ett år. Det blev dessutom invigning av

En bricka.
en bricka

jag köpte för närmare trettio år sedan och aldrig använt förut. Tror jag, åtminstone; mitt minne är ju inte det bästa, så det kan vara fel. Teet kom dock som vanligt från

En plåtburk för te.
denna plåtburk

som jag ärvt efter mina föräldrar och som väl är ungefär lika gammal som jag, alltså drygt ett halvt sekel. Med tanke på det kan man förledas att tro att burken är magisk, men så är det inte: den behöver fyllas på ibland.

Ur gästboken: Vi läste om John Russell. Trevlig växelläsning. Lite svårt också. Sture läste en fin text. Vi samtalade intressant. God fika. God ört- och vitlökfärskost och rucolapestofärskost.

6 augusti 2019

Denna den fyrtiofjärde litterära tisdagen var det, förutom 5-årsjubileum och som vanligt i augusti blå tårta med bland annat messmör och blåmögelost, invigning av en rätt nyligen inköpt

Blå tekanna.
blå tekanna

[1]Invigning för min del, vill säga; tekannan är köpt på second hand, så den är absolut använd tidigare. samt invigning av en ny gästbok. Jag kommenterar detta så här i den gamla gästboken:

Beslutar spontant att avsluta den här gästboken och påbörja en ny: den kommer ändå inte att bli full på många år, och lite variation behövs. Tvekar mellan en blå med bara vita sidor och Strindberg på omslaget och en röd med foton från Fotoskolan Stockholm. Väljer den senare. Tänker att fotona nog kan leda till en och annan diskussion. Dessutom känns rött rätt rätt.

Dessutom blev det uppläsning av "Ett halvt ark papper" av August Strindberg samt diskussion kring dessa frågor om August Strindberg:

August Strindberg föddes 1849. I vilken stad?
1. Uppsala.
X. Stockholm.
2. Genève.
[FACIT]August Strindberg föddes i Stockholm. Han studerade i Uppsala 1867 och 1870-1872. Han flyttade utomlands 1883 och bosatte sig till slut i Genève i Schweiz.

August Strindberg dog 1912 i Stockholm. Vilken var hans sista bostad?
1. Kaknästornet.
X. Röda rummet.
2. Blå tornet.
[FACIT]August Strindbergs sista bostad var Blå tornet på Drottninggatan 85, där Strindbergsmuséet numera finns. Kaknästornet är 155 m högt (170 m inklusive masten) och Sveriges näst högsta byggnad; högst är 190 m höga Turning Torso i Malmö. Röda rummet är dels en roman av August Strindberg (1879), dels en salong på Berns, beskriven så här på Berns webbplats: "I den mystiska och dekadenta salongen påminns man om att det faktiskt var just här som August Strindberg satt och diskuterade politik och konst tillsammans med andra radikala bohemer."

Vad av följande är verk av August Strindberg?
Fröken Julie ¤ Karantänmästarns berättelser ¤ Mor gifter sig ¤ Ett drömspel ¤ Fröken Fräken ¤ Fältskärns berättelser ¤ Giftas ¤ Fadren ¤ Mina drömmars stad ¤ Sagor
[FACIT]Fröken Julie (drama, 1888), Karantänmästarns berättelser (prosa, 1902), Ett drömspel (drama, 1902), Giftas (noveller; del 1 1884, del 2 1886), Fadren (sorgespel, 1887) och Sagor (1903) är verk av August Strindberg. Mor gifter sig är en roman av Moa Martinson från 1936. Fröken Fräken är en sång skriven av Thore Skogman och inspelad av Sven-Ingvars 1964. Fältskärns berättelser är fem cykler med historiska berättelser av Zacharias Topelius från 1853–1867. Mina drömmars stad är en roman av Per Anders Fogelström från 1960.

Romanen Hemsöborna från 1887 är ett av August Strindbergs mest kända verk. Vilken ö är förebild för Hemsö?
1. Åland.
X. Gotland.
2. Kymmendö.
[FACIT]Kymmendö är förebild för Hemsö. August Strindberg var väl förtrogen med skärgårdsmiljön kring Dalarö, Ornö och Kymmendö, och han vistades som sommargäst på Kymmendö 1871–1873 och 1880–1883 samt på Dalarö 1891-1892.

Vilka av dessa kvinnor var August Strindberg gift med?
Siri von Essen ¤ Frida Uhl ¤ Fredrika Bremer ¤ Harriet Bosse ¤ Anna Pavlova ¤ Marie Curie
[FACIT]August Strindberg var gift med Siri von Essen (skådespelerska) 1877-1891, Frida Uhl (författare, litteraturkritiker, översättare och dramaturg) 1893-1897 samt Harriet Bosse (sångerska och skådespelare) 1901-1904. Fredrika Bremer (1801-1865) var författare och pionjär inom den svenska kvinnorörelsen. Anna Pavlova (1881-1931) var en rysk prima ballerina, särskilt uppmärksammad för rollen som den döende svanen och den första ballerinan som turnerade runt hela världen (pavlova är för övrigt en tårtliknande efterrätt av maräng skapad till Anna Pavlovas ära). Marie Curie (1867 - 1934) var vetenskapsperson och är den enda kvinna som har fått Nobelpriset två gånger (1903 i fysik och 1911 i kemi).

I sagan "Fotografi och filosofi" av August Strindberg återfinns satsen ”silverknappar blevo dunkla som järn”. Varför står det "blevo" och inte "blev"?
1. För att det är flera silverknappar.
X. För att frasen efter "blevo" är en liknelse.
2. "Blevo" används för att uttrycka en förhoppning eller önskan om att silverknapparna ska bli dunkla som järn.
[FACIT]Det står "blevo" för att det är flera silverknappar. Om August Strindberg hade velat uttrycka en förhoppning eller önskan, så kallad konjunktiv, hade han skrivit "bleve". Någon verbform som används före liknelser finns mig veterligt inte, varken i svenska eller i något annat språk.


Vill du kommentera den här sidan eller någon annan sida? Skicka ett email till mats.kristiansson.skovde@gmail.com eller ett brev till Mats Kristiansson, Timmervägen 3A, 541 64 Skövde med titeln på sidan du vill kommentera, kommentaren och ditt namn eller en pseudonym.