Mats Kristiansson
Kardborrens äventyr

© Mats Kristiansson 1972

Kommentarer till Kardborrens äventyr finns längst ner på den här sidan.

Förklaringar av ett antal mindre vanliga ord samt ett antal andra ord i mina skönlitterära texter finns här: Ordförklaringar.

Kardborrens äventyr finns i Samlade skrifter I: Lyrik, epik och dramatik 1972-2022. Beställ Samlade skrifter I.


En kardborre växte vid en ek.

Goddag på dej, sa en ekorre. Du var mej en fin nöt. Dej ska jag ta med mej hem.

Så tog han kardborren mellan framtassarna och skuttade iväg mellan träden. Rätt som det var tappade ekorren kardborren därför att han sett en jägare.

Kardborren grodde, och snart hade det växt upp en ny kardborrebuske.

Kommentarer

11 juli 2020 såg jag Jag är sån här, en dokumentär från 2011 om dirigenten, föreläsaren, musikpedagogen, programledaren, tonsättaren, musikkritikern, gastronomen med mera Sten Broman. I dokumentären ingår några minuter från premiären av På parkett med Lasse Holmqvist 10 april 1971, där Sten Broman var huvudgäst:

"Hur mycket har du själv tonsatt?" frågar Lasse.

"En förfärlig massa. På 10-talet vet jag att jag kastade bort 87 opus", svarar Sten.

"Hur gammal var du då?" frågar Lasse.

"Ja, då var jag liten", svarar Sten.

"Men varför gjorde du det?" frågar Lasse.

"Jag tyckte inte de var bra. Jag tyckte det var alldeles för personligt. De påminde om influenser från en massa figurer så där som man gör när man är ung", svarar Sten.

"Har du kastat allt det gamla?" frågar Lasse.

"Jag har kastat allting praktiskt taget utom opus 1, för det tyckte jag var så kuriöst att ha med, därför att det gjorde jag när jag var fyra år. Det var ett sångtema som jag sedan utvecklade till tema med variationer på piano. Mycket naivt och rörande, men jag tycker att som en kuriositet tar jag med det, så har jag skippat allting sedan fram till 1921", svarar Sten.

Jag tog där och då beslutet att i Samlade skrifter I ta med den tidigaste skönlitterära text jag skrivit jag hittat – Kardborrens äventyr från 1972, då jag var nio år – för att det, med Sten Bromans ord, är "så kuriöst att ha med".

När jag var i 20-årsåldern gjorde jag för övrigt som Sten Broman och kastade en massa verk, framför allt dikter, som jag skrivit i övre tonåren. Liksom Sten Broman tyckte jag att de inte var bra och, med Sten Bromans ord, "påminde om influenser från en massa figurer så där som man gör när man är ung". Tråkigt, tycker jag nu. Jag tror det fanns ett och annat som jag nu tyckt varit värt att publicera.

En hel del skönlitterära texter jag skrev när jag var barn och tonåring finns dock kvar. De bästa från 1980-1982 är med i Samlade skrifter I. De som är skrivna tidigare är förvånansvärt läsvärda, men trots det har jag valt att inte ta med dem.


Vill du kommentera den här sidan eller någon annan sida? Skicka ett email till mats.kristiansson.skovde@gmail.com eller ett brev till Mats Kristiansson, Timmervägen 3A, 549 64 Skövde med titeln på sidan du vill kommentera, kommentaren och ditt namn eller en pseudonym.