Mats Kristiansson
Dagbok 2023

© Mats Kristiansson 2023

27 februari 2023

På Facebook:

Nets: Vi erbjuder ett brett urval av betallösningar. Vilken passar din verksamhet bäst?

Mats Kristiansson: Kontanter, kontanter och återigen kontanter! Det enda demokratiska systemet som alla kan använda.

20 april 2023

Skövde. Utbildning om svårläkta sår i Kulturhuset. Vågar man hoppas att det handlar om mer än fysiska sår, alltså även om psykiska sår, sår orsakade av det nyliberala samhället och andra icke-fysiska sår? Det är nog ett fåfängt hopp.

Jag blir för övrigt förbannad varje gång det svenska skyddsnätet sägs vara bra. Det är inte bra. Inte numera. Utom för miljardärer och c/o, förstås ...

Det svenska skyddnätet är förvisso bättre än i somliga, kanske till och med många andra länder, men att jämföra så är allt annat än progressivt. Det enda rimliga är att jämföra det svenska skyddsnätet med sig självt över tid. Gör man det är det bara att konstatera att det blivit allt sämre för bland annat långtidsarbetslösa.

Det svenska samhället liknar alltmer ett jägar- och samlarsamhälle. I alla fall för min och andra långtidsarbetslösas med fleras del i det att man i allt större utsträckning måste jaga och samla billig mat och andra nödvändigheter för att pengarna ska räcka.

25 april 2023

Lidköpings konsthall. I korridoren som leder till utställningshallen hänger akvareller. Jag tror att fler ska finnas i utställningshallen, men där är en installation, bland annat ett bord med stolar, det vill säga enligt mig inte konst eftersom jag, som absolut inte är konstnär, kan göra något liknande och de facto gjort det i min lägenhet. "Du kanske tar med dig någon känsla i alla fall", säger tjejen som övervakar utställningen. "Ja", säger jag. "Besvikelse."

4 maj 2023

Apropå den pågående debatten om de/dem kontra dom: Det är givetvis helt ok att skriva dom om man så vill och de/dem om man så vill. Det var det redan när jag gick på lågstadiet för ett halvt sekel sedan. Det var det redan ett antal generationer tidigare.

Det kan förvisso i vissa sammanhang vara ett krav att använda de/dem, exempelvis i uppsatser på högskole- och kanske även gymnasienivå och hos utgivare av böcker, tidskifter, tidningar och andra publikationer, men på ett generellt plan är valet fritt.

Det handlar om stil. De/dem signalerar högre stil, dom lägre. Stil handlar alltså om att välja, precis som det står i mina essäer Litteraturvetenskapens axiom och Språkvetenskapens axiom.

6 maj 2023

Mariestads domkyrka i bönekorgen, någon annans bön: "Jag önskar få ett fast jobb." Min bön: "För att de som har det sämre än jag ska få det minst lika bra som jag."

7 maj 2023

Lundsbrunn. Äntligen på en kvällstidnings förstasida: "Njut av tidig pension" Visserligen med fortsättningen "eller jobba deltid" och räkneexempel, som väl vill få folk att fortsätta jobba som pensionärer, men i alla fall ...

25 september 2023

På Facebook:

Trådstart: Seriestripp av John Ohannesian med följande dialog: A: "Are you going to Tigerina's party?" B: "What? No! I didn't get invited!" A: "The invite is probably in your mailbox." B: "What's a mailbox?"

Mats Kristiansson: Världen blir alltmer invecklad. Det kallas utveckling ...

26 september 2023

På Facebook:

Eduna skolmaterial: I detta skolmaterial får eleverna lära sig om hur ekonomin hänger ihop – vad vinst och tillväxt är samt hur vår välfärd skapas.

Mats Kristiansson: Oerhört skrämmande om detta används i skolor och Svenskt Näringsliv får sätta agendan för vad som lärs ut. Man hoppas verkligen att alla skolor säger nej, nej och åter nej till detta!

Anmärkning: Läromedlen Eduna skolmaterial erbjuder har alltså Svenskt Näringsliv som avsändare.

5 oktober 2023

På Facebook:

Nostalgisidan för 50- 60- och 70-talet: Bild från första säsongen av Alias Smith and Jones.

Mats Kristiansson: Jag var inte så gammal när serien sändes och hade en del luckor i ordförrådet. Alltså undrade jag vem Alias var och varför han aldrig var med i programmet.

12 oktober 2023

På Facebook:

Antirasistiskt Initiativ: Bild på Ulf Kristersson med clownnäsa och texten: "Välj en pajas till statsminister och få resten av cirkusen på köpet."

Mats Kristiansson: Om han åtminstone varit en rolig clown, men det är han inte; han är en clown som gör en orolig.

31 oktober 2023

Ser på Rapport. Toppnyheten är att det är kaos i Sverige för att det faller snö och löv. Man skulle kunna tro att man befann sig i Gaza, där den israeliska terrorregimen trappat upp bombningarna och inlett markoffensiven. I mina ögon har den israeliska terrorregimen nu förlorat allt av den lilla legimtimitet den möjligen hade kvar efter 75 år av aparthedipolitik och ockupation av palestinsk mark.

1 november 2023

Protester i New York igår av riktiga judar med flera mot Israels zionistiska terrorregims bombningar av Gaza trots att de visste att de skulle bli arresterade. Hoppfullt.

En reflektion: Genom att liksom USA så förbehållslöst ställa sig på Israels zionistiska terrorregims sida är den svenska regeringen alltså antijudisk. Ska man förvånas? Inte alls; den svenska regeringen har redan tidigare visat att den inte har koll på läget, bland annat genom att kalla försörjningsstöd "socialbidrag" och påstå att man kan stapla bidrag på varandra, vilket handläggare, som har koll på läget, påpekat att man inte kan.

Jag stör mig enormt mycket på att man i nyhetssändningar genomgående säger "terrororganisationen Hamas" men aldrig "den israeliska terrorregimen" i det att man kan förledas att betrakta palestinier i allmänhet som terrorister. Den israeliska regimen förtjänar epitetet terrorist i minst lika stor utsträckning som Hamas. Av den anledningen har jag i mina dagboksanteckningar börjat kalla den israeliska regimen terrorister varje gång jag nämner den.

På tåget från Herrljunga till Skövde. Ett vardagsmysterium är varför tidningen Kupé heter som den gör när det inte längre finns några kupéer på tågen.

På Facebook:

Eduna skolmaterial: Vi vill med denna bok hjälpa eleverna att förstå mer om vad som påverkar arbetsmarknaden i vårt land och vad deras roll på den kan vara i framtiden. Materialet behandlar allt från den svenska modellen till arbete utomlands och tips för arbetsintervjun. Finns även i digitalt format!

Mats Kristiansson: Läromedel från Svenskt Näringsliv är precis lika illa som läromedel från kinesiska kommunistpartiet.

Anmärkning: Läromedlen Eduna skolmaterial erbjuder har alltså Svenskt Näringsliv som avsändare. Om läromedel från kinesiska kommunistpartiet skriver tv4.se 25 september 2023 bland annat:

Kinas påverkansoperationer har letat sig in i den svenska grundskolan.

Kalla fakta kan nu avslöja hur 19 av 20 kommuner använder böcker från det kinesiska kommunistpartiet för att undervisa barn i modersmål.

– Det är ett sätt att påverka, säger Kinaanalytikern Oscar Almén vid FOI.

Kalla fakta har gått igenom fem olika bokserier som innehåller totalt 56 olika böcker. De är utgivna i Kina och används alla för att lära ut kinesiska som modersmål. Minst tre av bokserierna är producerade på uppdrag av det kinesiska kommunistpartiet.

Den svenska skollagen kräver att undervisningen ska vara saklig och allsidig med demokratiska värden, men böckerna bygger på kommunistpartiets världsbild, blundar för övergrepp mot minoriteter och ger intrycket av att Kina är en demokrati.

Läs mer här: Kinas propaganda lärs ut i svenska skolor – över hela landet.

3 november 2023

På Facebook:

Nets: Vi har betalterminaler som passar för alla typer av verksamheter. Kontakta oss för att få det bästa och mest prisvärda betalpaketet anpassat för din verksamhet.

Mats Kristiansson: Eller så betalar man kontant. 0 kr per månad och transaktion.

På Facebook:

Nets: Förvandla din mobil till en kortterminal. Ta emot kortbetalningar direkt i din mobil. Allt du behöver är Softpay-appen.

Mats Kristiansson: Allt du behöver är kontanter!

10 november 2023

På Facebook:

Svensk Fastighetsförmedling Spanien: Är du redo att ta första steget mot att sälja din bostad i Spanien, eller har du just börjat överväga att göra det? Välkommen att kontakta oss!

Mats Kristiansson: Har jag en bostad i Spanien? Det hade jag ingen aning om. Var ligger den? Och vem köpte den åt mig? För som långtidsarbetslös har jag givetvis inte råd.

11 november 2023

Ett vardagsmysterium är varför tv-kockar aldrig använder citruspress utan alltid pressar citrusfrukter med handkraft.

15 november 2023

På Facebook:

K E J: Var femte "svensk" är antingen invandrad, eller har ena föräldren eller båda födda utomlands.

Mats Kristiansson: Alla svenskar är invandrare. Det har nämligen varit istid här. Referens: Från istid till nutid.

17 november 2023

Ulf Kristersson anklagade häromdagen delar av S för att romatisera terror samtidigt som hans egen regering stöder terrorregimen i Israel. Häpnadsväckande!

Herregud & Co i min evighetskalender apropå en bakelse: "Jag vill inte se tillbaka på mitt liv och tänka: 'Jag kunde ha ätit den där!'" Precis så.

Turkiets president Erdogan har kallat Hamas "frihetskämpar". Det är åtminstone närmare sanningen än att som den svenska regeringen kalla Israel "en demokrati". Men det är väl kanske inte helt oväntat att en regering som vill införa visitationszoner gör det.

18 november 2023

Ett vardagsmysterium är varför de som förnekar de klimatförändringar människan skapat kallas klimatförnekare, som rimligtvis borde betyda att de förnekar att jorden har ett klimat, och inte klimatförändringsförnekare.

Ett annat vardagsmysterium är varför sanktionera numera tydligen anses betyda "införa sanktioner mot" och inte det allmänt vedertagna "officiellt godkänna" Det kan ibland bli lätt förvirrande, exempelvis i en text om att Putins älskarinna var "sanktionerad". När jag läste texten för drygt ett år sedan trodde jag först att den senare betydelsen var tillämplig, men jag trodde fel.

19 november 2023

Apropå en reklamfilm som avslutas med "Välkommen till en väldigt svensk bank": En bank som inte heller är en riktig bank. En bank som inte heller hanterar kontanter.

På Facebook:

F G: Idag är det internationella mansdagen! Hur firar ni män?

Mats Kristiansson: Idag? Den är ju varje dag.

20 november 2023

Turistbyrån i Skara. Jag frågor om något är på gång. "Det är mycket på gång på Västergötlands museum", säger kvinnan bakom disken. "Apropå Historien om Sverige?" säger jag. Jag får bekräftat att så är fallet. "Förhoppningsvis bättre än tv-serien", säger jag. "Den är så grund att den skulle kunna användas som läromedel i årskurs fem." Kvinnan bakom disken håller inte med. Hon tror inte att hon lärde sig det serien tar upp i årskurs fem. "Det kanske inte är exakt vad som lärs ut i årskurs fem, men det är på den nivån", säger jag. "Det hade varit bättre om de fördjupat sig mer i några få centrala händelser."

22 november 2023

"Vi är i krig och ska fortsätta slåss. Vi ger oss först när vi har en total seger", säger den israeliska terrorregimens premiärminister Benjamin Netanyahu apropå beslutet om fyra dagars paus i kriget för att utväxla 50 i den israeliska gisslan mot 150 palestinska fångar. Jag håller med. Inte om den israeliska terrorregimens agenda, förstås, utan om min och många andras agenda att slåss för fred i Palestina och Israel och andra delar av världen.

Statsminister Ulf Kristersson (m) har återigen avbrutit ett öppet möte för att han inte tål att människor använder sin demokratiska rättighet att protestera mot regeringens politik. Denna gång var det propalestinska demonstranter vid en frågestund i Göteborg han inte klarade att hantera, tidigare har det varit miljöaktivister.

"Det finns en splittring, och i det läget förväntar man sig en statsminister som är en statsminster för hela folket, och han behöver nog också förvänta sig att människor också kommer till de här öppna mötena", säger Annika Strandhäll (s).

"Det kan ju inte vara så att de som vill sabotera politiska möten ska ha rätt att stoppa alla andra samtal. Så kan vi ju inte ha det i Sverige, utan vi har ju mycket, mycket bred yttrandefrihet i Sverige, och det ska vi ha också, men det kan inte vara en yttrandefrihet som går ut över att förstöra alla andra samtal", säger Ulf Kristersson.

Det uttalandet tolkar jag som att Ulf Kristersson vill inskränka yttrandefriheten till att omfatta endast typer av yttranden som han och hans regering tycker sig kunna tåla.

"Nu är tydligen också Göteborgarna i allmänhet Hamasanhängare enl @moderaterna för att de använder sin grundlagsskyddade rättighet att protestera mot dåliga politiker och miserabel politik", skriver Annika Strandhäll på Twitter.

I regeringsförklaringen säger Ulf Kristersson: "Jag kommer nu bilda en regering för hela Sverige och för alla som bor här. En regering som är förankrad i starka värderingar, och som därför har lätt att respektera andras värderingar. En regering som vill se vad som förenar, inte bara det som skiljer. Som vill samla, inte splittra."

Redan när jag hörde det första gången utgick jag från att det bara var floskler. Det står nu klart att det är så i än större utsträckning än jag trodde då. De avbrutna mötena är ju bara toppen på ett isberg.

23 november 2023

Ett vardagsmysterium är varför appar alltid sägs finnas "där appar finns" och poddar alltid "där poddar finns". Det är ungefär lika upplysande som att säga att man bor "hemma" eller att klockan är "kvart över röva". Den senare frasen användes för övrigt inte sällan av jämnåriga när jag var barn för ett halvt sekel sedan.

På Facebook:

Trådstart: Bild med texten "Nu äter vi morfar. Nu äter vi, morfar. Lär dina barn att använda kommatecken. Det kan rädda liv."

T P: Känns som en bra grej även för många vuxna.

Mats Kristiansson: Jag vet detta efter att ha korrekturläst åt bokförlag under åtta år. Typ hälften av felen jag fick korrigera var kommateringsfel. Och då handlade det alltså om människor som skriver böcker ...

26 november 2023

Jimmie Åkesson (SD) vill stoppa all nybyggnation av moskéer och riva redan befintliga om de bidrar till islamisering. "Det är ingen rättighet att komma till vårt land och bygga monument över en främmande och imperialistisk ideologi", säger han.

Han kristiseras av de andra Tidöpartierna. "I Sverige river vi inte gudstjänstlokaler", säger Ulf Kristersson (M). Ebba Busch (KD) säger att islamism ska bekämpas "utan att inskränka religionsfriheten". Johan Pehrson (L) tycker att förslaget är "osvenskt".

Något förbud mot att bränna koraner och andra religiösa skrifter har regeringen dock såvitt jag vet inga planer på, ej heller att i likhet med Bahrain, Bolivia, Chad, Chile, Colombia, Honduras, Jordanien, Sydafrika och Turkiet säga upp de diplomatiska förbindelserna med Israels sionistiska terrorregim, som många judar tar avstånd från.

27 november 2023

Under november och december är det grantävling på Vara bibliotek: Vem gör den grannaste granen? Ett förslag till ett kommande år är granntävling: Vem har den granigaste grannen?

Om de propalestinska demonstranter som vid ett öppet möte med Ulf Kristersson 21 november i Göteborg använde sin grundlagsskyddade rättighet att ge uttryck för sin åsikt säger Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson:

"Det är tämligen respektlöst och bygger någonstans på en antidemokratisk idé om att man vill blockera andra människor från att ge uttryck för sin åsikt."

Antidemokratisk idé? Det är väl ändå precis motsatsen!

28 november 2023

Det spelar ingen roll om Ulf Kristersson vid det öppna mötet 21 november i Göteborg tänkt säga att Israel har rätt till folkmord eller inte; genom att inte fördöma den israeliska terrorregimens dödande av oskyldiga barn, kvinnor och män i Gaza ger han ändå sitt tysta medgivande.


Vill du kommentera den här sidan eller någon annan sida? Skicka ett email till mats.kristiansson.skovde@gmail.com eller ett brev till Mats Kristiansson, Timmervägen 3A, 549 64 Skövde med titeln på sidan du vill kommentera, kommentaren och ditt namn eller en pseudonym.